Ki kell függeszteni az osztálytermekben a tízparancsolatot


Hirdetés

Teljesítettük ígéretünket, miszerint drasztikus reformot hozunk az oktatási rendszerünkbe, és visszahozzuk a józan észt az osztálytermekbe. Az erős oktatási rendszer erős gazdasághoz és erős államhoz vezet – írta X-oldalán Jeff Landry Louisiana kormányzója, miután az Egyesült Államok e déli, a Mexikói-öböl partján fekvő államában elrendelte, hogy minden iskolai osztályteremben ki kell függeszteni a tízparancsolatot.

A kereszténypárti döntés szerint Louisiana államban minden állami iskolai osztályteremben ki kell függeszteni egy, a tízparancsolatot ábrázoló 28xs35,5 centiméteres plakátot. A szövegnek nagy, könnyen olvasható betűtípussal kell szerepelnie. Az intézkedést az iskoláknak, illetve fenntartóiknak 2025-ig kell végrehajtaniuk.

A bbc.com cikkében megjegyezte, hogy hasonló törvényjavaslatokat a közelmúltban más republikánus vezetésű államokban – Texas, Oklahoma és Utah – is benyújtottak.

Az új törvény a tízparancsolatot az állami és nemzeti kormányzás alapelveinek nevezi. Az ellenzők szerint azonban a törvény megsérti az állam és az egyház szétválasztását. Több polgárjogi csoport bejelentette már, hogy lépéseket tesznek az intézkedés ellen.

A törvényjavaslat előterjesztője, Dodie Horton republikánus állami törvényhozó azonban arról beszélt, hogy

fontos visszahozni az erkölcsi kódexet az osztálytermekbe.

Korábban számos jogi csatát folytattak a tízparancsolat középületekben – bíróságokon, rendőrőrsökön, iskolákban és más helyeken – való elhelyezésével kapcsolatban. Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 1980-ban megsemmisített egy hasonló Kentucky állambeli törvényt, amely előírta, hogy a dokumentumot ki kell helyezni az általános és középiskolákban. Erre a precedensre hivatkoztak a louisianai törvényt vitató csoportok.

Tekintettel arra a sok szemétre, amelyeknek a gyermekeink ki vannak téve az osztálytermekben, elengedhetetlen, hogy a tízparancsolatot ismét kiemelkedő helyre tegyük

– jelentette ki Dodie Horton.

Címlapkép: illusztráció. Forrás: freepik

'Fel a tetejéhez' gomb