Ukrán parancsnok: Ukrajna végleg veszíteni fog, ha nem történik változás

Ukrajna vesztésre áll az Oroszországgal vívott konfliktusban, és végleg veszíteni fog, ha nem történik változás – hangoztatta Dmitro Kuharcsuk, az ukrán fegyveres erők 3. önálló rohamdandárja második rohamzászlóaljának parancsnoka szerdai interjújában.

“Jelenleg vesztésre állunk. Ez nyilvánvaló. Területeket veszítünk, a legjobb embereket veszítjük el” – mondta Kuharcsuk az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálnak adott interjújában.

A katonatiszt szerint most jutottak “a legkritikusabb szakaszba”, mert bekövetkezett az “elgyengülés pillanata”. Ebben a helyzetben “az emberek újra azt fogják hinni, hogy a fronton stabilizálódott a helyzet, (…) (pedig) nincs egység a társadalomban”.

Úgy vélekedett, hogy az ukrán fegyveres erők “kizárólag a lövészárkokban lévő emberek lelkesedésére” támaszkodva tartják magukat, de már ők is nagyon kimerültek.

Innen csak rosszabb lesz a helyzet, ha nem történik változás

– tette hozzá.

A lopakodó offenzíva, amelyet az ellenség jól csinál, nemcsak kellemetlen, hanem kritikus következményekkel járhat számunkra

– figyelmeztetett.

Szerinte az ukrán társadalom valójában nem vesz részt abban, ami történik.

Nem azt mondom, hogy mindenkinek háborúba kell mennie, bár lehet, hogy előbb-utóbb mindenkinek kell; férfiaknak és nőknek egyaránt

– fogalmazott.

Mint kifejtette, az emberek nem szeretnek kilépni komfortzónájukból, beleértve a mentális komfortzónát is. Azt is megjegyezte, hogy nem látja a fokozott mozgósítás eredményét.

A lap kérdésére, hogy hol találják meg a mozgósítási forrást, azt válaszolta: “Az irodákban”.

Hozzátette: az államnak át kellene gondolnia a polgárokhoz való hozzáállását, “teljesen meg kellene változtatnia szemléletét”. Akkor véleménye szerint “nem kell majd mobilizációs erőforrást keresni, az magától meglesz”. “Ha ez nem történik meg, ha nem vonják le a következtetéseket, ha nem dolgoznak a hibákon, akkor ezt a háborút el fogjuk veszíteni” – szögezte le a katonatiszt.

(MTI)

Címlapkép: Ukrán katonák egységüknek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmut térségében lévő állásukban 2023. március 17-én. Fotó: MTI/EPA/Maria Senovilla

Iratkozzon fel hírlevelünkre