A mezítlábas Notre Dame-ot is érinti az év kerékpárútjának választott Beregi kör

A Beregi kör elnevezésű, ötven kilométeres kerékpárút nyerte el az Év Kerékpárútja elismerést. Az útvonal érinti a Felső-Tiszavidék leglátványosabb helyszíneit. A díj a térség református templomainak, műemlékeinek turisztikai és különleges természeti értékeire is ráirányítja a figyelmet – közölte a reformatus.hu oldal.

Mint írták, a tájegység turisztikai kínálata szorosan összefonódik a református egyházzal a látnivalók, illetve a szállás- és pihenőhelyek tekintetében.

Az elmúlt időszakban sok infrastrukturális fejlesztést valósult meg a Felső-Tisza körzetében

– tették hozzá. A Középkori templomok útján több örökséghelyszín megújulva várja az egyre nagyobb számban érkező vendégeket. Ennek a vidéknek szüksége is volt a hírverésre, hogy a biciklis túrázók között a Balaton vagy a Tisza-tó térségével versenyezhessen – jegyezték meg.

Az elmúlt időszakban sok infrastrukturális fejlesztést valósult meg a Felső-Tisza körzetében, ahol a Beregi kör kerékpárút fut. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az Év Kerékpárútja elismerésben rejlő lehetőségekről Deák Attila, a Tiszántúli Református Egyházkerület fejlesztési csoportvezetője, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség elnökségi tagja az Európa Rádióban elmondta:

a térség mint turisztikai célpont felkerült a kerékpárostérképre.

Ismertették: a Beregi kör kerékpárút Vásárosnaményból indul, érinti a Felső-Tiszavidék leglátványosabb helyszíneit: a mezítlábas Notre Dame-ként is ismert tákosi református templomot, Csarodán a mosolygó szentek templomát, illetve a márokpapi és a tarpai református templomot. A kör útba ejti a tarpai szárazmalmot, a térség kilátójaként is emlegetett Nagy-hegyet, valamit Vásárosnaményban a vadászati kiállítást, a Beregi Múzeumot, Tárkoson a beregi tájházat, felfrissülést pedig a Tisza-parti szabadstrandok nyújtanak a túrázóknak.

A Vásárosnaményból induló Beregi kör kerékpárút érinti a Felső-Tiszavidék leglátványosabb helyszíneit: köztük a mezítlábas Notre Dame-ként is ismert tákosi református templomot is. Forrás: Facebook/Meseszép régi Magyarország várai

A Felső-Tiszavidék tájvédelmi körzet, így a természethez közel kerékpározhatnak az ide érkezők. Deák Attila kitért arra is, hogy a díjnak köszönhető hírverés hatására egyre több látogató érkezik a térségbe, akár több napra is.

Címlapkép: Kerékpárosok Vásárosnaményban az Év Kerékpárútja díjátadója napján a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei városban 2024. június 12-én. Az elismerést a Beregi kör nyerte el, amely az ország keleti csücskében futó útvonal a középkor örökségét és ősrégi vulkánok maradványait mutatja be egy kerékpáros élménytúrára fűzve fel. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

'Fel a tetejéhez' gomb