Őrségváltás jön a baloldalon – Gyurcsány Ferenc helyét Magyar Péter veheti át

Összeomlott a régi baloldal a nemrégiben tartott európai parlamenti és önkormányzati választáson, ennek pedig hosszú távú következményei lesznek.

Fele annyi szavazatot szerzett a DK, az MSZP és a Párbeszéd összefogása a múlt vasárnapi voksoláson, mint amennyien 2019-ben erre a három pártra voksoltak. Nem járt jobban a Momentum sem, a párt 5 éve 2 képviselőt tudott az Európai Parlamentbe küldeni, most pedig még attól is messze voltak, hogy egy emberük ott lehessen a következő testületben. A Momentum ráadásul mindent elveszített, hiszen a Fővárosi Közgyűlésbe sem jutott be, pedig a pártot Budapesten tartják a legerősebbnek. Az óriási kudarcnak meg is lettek a következményei. 

Donáth Anna – vállalva a felelősséget – lemondott a párt vezetéséről, és hamarosan tisztújítás következik.

Donáth Anna lemondott pártelnöki tisztségéről a Momentum választási megsemmisülését követően

Pedig a politikus nemrég még óriási reményekkel tért vissza pártja élére, óriásplakátokon hirdették az új reménységet, és kimondva-kimondatlanul Donáth Anna lett volna az a messiás, aki a baloldalt győzelemre vezeti 2026-ban. Valószínűleg mögötte állt volna ki az a külföldi támogatói kör is, amely a dollárokat gurította volna 2022-höz hasonlóan. Ez az elképzelés ugyanakkor június 9-én végleg megbukott.

Ahogyan – bár maga ezt még nem ismerte el – megbukott a Gyurcsány-Dobrev tandem is. A választók egyértelmű értékítéletet mondtak a DK-ról és annak vezetőiről, megüzenték nekik: nem látják őket szívesen a baloldal élén. Pedig a Gyurcsány-terv világos volt: erőből lenyomni a Momentumot és a baloldal legnagyobb erejeként ráfordulni 2026-ra és a várható külföldi pénzekre. Ugyanakkor a múlt vasárnapi eredmény Gyurcsány Ferenc ilyen jellegű ambícióinak is keresztbe tett. Persze ő nem vállalta ennek a következményeit, és ne legyenek illúzióink, egyelőre nem is fogja. 

Gyurcsány Ferenc végjátéka ugyanakkor úgy tűnik, hogy elkezdődött.

Korábban ugyanis sosem volt példa arra, mint ami most megtörtént, vagyis hogy belülről, a DK egyik alapítója szólítsa fel lemondásra, visszavonulásra a volt pártelnököt. Most a gyulai alapszervezetnek az egyik erős embere, korábbi képviselőjelöltje ezt mégis megtette, amikor – utalva az őszödi beszédre – azzal zárta egyik bejegyzését, hogy „itt az ideje nekiülni megírni az első könyvet.” Egyértelműen elkezdődött tehát a DK-n belüli számonkérési folyamat, amely tovább gyengíti majd a pártot, és még messzebb tolja annak a lehetőségét, hogy visszakapaszkodjon a 8% körüli szintről. 

Gyurcsány ráadásul egy még kevésbé várt helyről is óriási pofont kapott. A napokban a korábban egyik legnagyobb szövetségesének számító Lendvai Ildikó volt az, aki egy hosszú, Népszavában közölt publicisztikában üzente meg a DK elnökének, hogy ideje lenne visszavonulni és átadni a helyet a friss, fiatal baloldali arcoknak. Azt már csak halkan teszem hozzá, hogy ha vannak egyáltalán még ilyenek. A lényegen ugyanakkor ez nem változtat:

Gyurcsány Ferenc helye, szerepe és létjogosultsága a sajátjai körében is megkérdőjeleződött.

Ez pedig olyan elem a baloldali politika elmúlt 14 évében, amely alapvető változásokat indít el.

Főleg, hogy közben a feleségéről titokban hangfelvételt készítő, majd azt nyilvánosságra hozó Magyar Péter elemi erővel robbant be a baloldali térbe, és hozta el a szavazatok 30%-át. Nem is kérdés, hogy innentől kezdve ő a baloldal vezető ereje, és valószínűleg mostantól a külföldi finanszírozók pénzeire is ő számíthat majd, ő lehet az, akik ezeket megkapja és elosztja. Magyar Péter tehát komoly erőforrásokra támaszkodva építheti magát a következő időszakban. Ugyanakkor illúzióink ne legyenek: mögötte várhatóan ugyanaz a kör áll majd, amely 2019 óta szervezi és finanszírozza a hazai baloldal tevékenységét. Így bár a szereplők változnak, valójában nincs új a nap alatt.

Címlapkép forrása: Facebook/Gyurcsány Ferenc


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb