Az Irie Maffia énekese: Az én világomban a keresztyénség nem egy „szexi” dolog

Kéri András énekes és dalszövegíró, akit Mc Columbo néven is sokan ismernek, az idei esztendő eleje óta presbiterként szolgálja református gyülekezetét. Közel tíz éve, házasságkötése előtt, jegyesoktatásra jelentkezett be a monori gyülekezetbe. A jegyesoktatás jól sikerült, s lám, nem csak a házasságnak tett jót. A reformatus.hu oldalon jelent meg interjú a reggae és dancehall alapokon nyugvó pörgős könnyűzenét muzsikáló Irie Maffia zenekar előadójával, az elektronikus zenét játszó Brains frontemberével.

Az új presbitereknek volt egy bemutatkozója, és ott is elmondtam, hogy az én világomban a keresztyénség nem egy „szexi” dolog – mondta az interjúban Kéri András, hozzátéve, hogy zenésztársai teljesen elfogadják a hitét, „soha nem szóltak érte, még csak ugratás szintjén sem”.

Az interjúban szó esik arról is, hogy az Irie Maffia billentyűse, Horváth Gáspár eredetileg református teológus, ám annak idején a segédlelkészi szolgálat helyett a zenei karriert választotta. Kéri András elmondása szerint egy kicsit Horváth Gáspárnak is segített visszatalálni a hithez, amikor ő rátatalált erre az útra.

Gáspárral egyébként sokat beszélünk arról, hogy kötelességünk hirdetni az Igét, de rengeteg olyan ember vesz körül a szakmán belül, valamint a barátai társaságomban is, akiket úgymond sokkal jobb embernek tartok magamnál – fogalmazott Kéri András, aki, mint mondta, ügyel arra, hogy ami kifelé látszik belőle, azon megmutatkozzon, hogy miben hisz. Dalszövegeiben figyel arra, hogy a sorai tükrözzék mindazt, amit az életről, Istenről gondol.

A reggae és dancehall alapokon nyugvó pörgős könnyűzenét muzsikáló Irie Maffia zenekar. Kéri András elöl, középen. Forrás: Facebook/Irie Maffia

Ha valakinek teljesen idegen a keresztyénség, és letámadom a hitemmel, akkor nem fogja érteni, miről beszélek, mert nincs kapcsolódási pontja. Akik közelebb állnak hozzám, azok természetesen tudják, hogy hiszek – mondta az énekes.

A legfontosabb, hogy a hatása látsszon, mert annál hitelesebb meggyőző erő nincs, mint a korábbi énjéhez képest türelmesebb, kiegyensúlyozottabb, korrektebb, egyenesebb ember

– emelte ki.

Felidézte Schaller Tamás, a monori gyülekezet lelkészének humorral átszőtt szavait is: „Tudod, hogy most behúztunk a csőbe, nagy terhet vettél magadra azzal, hogy konfirmáltál.”

Kéri András szerint ez így is lett:

érzem a felelősségét annak, hogy legyőzzem magamban, amit kell. Hiszem, ha látják a körülöttem lévők, hogy épülök, akkor előbb-utóbb érdekelni fogja őket, hogy miért történik mindez.

A családom nem volt hívő, a nagyszüleim még jártak templomba, de az én szüleim már nem, emiatt én sem. Megkereszteltek, de a konfirmáció már elmaradt fiatalkoromban – elevenítette fel Kéri András, aki az interjú során hosszan beszélt arról, hogy amikor 2015-ben jegyesoktatásra járt a későbbi feleségével, megfogta őt Schaller Tamás előadásmódja, az, ahogyan át tudja adni a Biblia és a vallás lényegét.

Aztán eljött az esküvőnk napja júniusban, és anélkül, hogy konfirmáltam volna, összeadott minket a lelkész, de jelezte, nagyon örülne, ha részt vennék egy úgynevezett Kereszt-kérdések kurzuson, amely kifejezetten a keresztyénség iránt érdeklődőket szólítja meg. Mint utólag mondta, nem gondolta volna, hogy a fesztiválszezon után, szeptemberben megjelenek, és elkezdek járni. Sikerült rácáfolnunk, mert a feleségemmel együtt megjelentünk az első alkalmon, és végigjártuk a sorozatot. Tavasszal pedig konfirmáltam, és azóta is aktívan járok a gyülekezetbe – idézte fel a kezdeteket.

Vasárnaponként azt éreztem, hozzám beszél a lelkész, az aktuális problémáimat megválaszolták a prédikációk. Fokozatosan estek le rólam a különböző terhek, már nem érdekelt, hogy más zenészek karrierje miként halad előre az enyémhez képest

– mondta az interjúban.

Úgy általánosan azt éreztem, az életem jó irányba halad. Persze közel sem vagyok elégedett magammal, még mindig azt érzem, hogy jóval közelebb lehetnék Istenhez, és jóval erősebb és mélyebb lehetne a hitem. Igazából ezen dolgozom, és ezért is imádkozom legtöbbször, hogy el tudjam mélyíteni a hitemet, és kevésbé érdekeljenek a világ dolgai – vallotta meg Kéri András.

Címlapkép: Kéri András énekel az Irie Maffia koncertjén az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján (EFOTT) Sukorón 2021. augusztus 13-án. A 45. EFOTT-fesztivált augusztus 11-15. között rendezik a Velencei-tó északi partján fekvő településen. Fotó: MTI/Vasvári Tamás


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb