A meddőséggel küzdő házaspároknak segít az Anna–Joachim-program

Öt év alatt több mint ötven házaspár vett részt az Anna–Joachim-programban, amelyet 2019-ben hozott létre az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. A régóta gyermekre váró házaspárok a különleges tréningeken megélhetik a sorsközösségből, a problémák megosztásából és közös feldolgozásából fakadó erőt, emellett intenzív pszichológiai és mentálhigiénés támogatást kapnak – írta szerkesztőségünknek megküldött közleményében a katolikus főiskola.

„A meddőség negatív hatással van az egyéni jóllétre, a párkapcsolatra, a szociális kapcsolatokra is. Szívszorító hallani, amikor a házaspárok arról mesélnek nekünk, hogy már nem szeretnek családi eseményekre, születésnapokra, karácsonyi vacsorákra járni, mert miközben gyerekek rohangálnak az asztal körül, a rokonok kérdő tekintettel néznek rájuk, hogy náluk mikor jön a baba. Az a sorstárs közösség azonban, amely a program segítségével létrejön, nagyon nagy erő, valódi gyógyír” – idézték Homokiné Hollósi M. Cecília tanácsadó szakpszichológus, az Anna–Joachim-program szakmai vezetőjének szavait a közleményben.

Hozzátették, hogy a hozzájuk forduló házaspárok más-más élethelyzetben vannak, egy dolog azonban közös bennük: mindannyian szenvednek attól, hogy hiába próbálkoznak, nem érkezik meg a várva várt gyermek.

Felidézték: az Apor Vilmos Katolikus Főiskola 2019-ben indította el az egyedülálló, ingyenes programot, amely a régóta gyermekre váró, vágyó házaspároknak nyújt mentálhigiénés, spirituális támogatást keresztény szellemiségben, szakemberek segítségével. Az elmúlt öt évben több mint 50 házaspár vett részt a programban, amely – emelte ki a szakpszichológus – nem ígér gyermekáldást, viszont könnyebbé teszi azt a nehéz terhet, amelyet meddőséggel küzdő házaspárok hordoznak – írták

A házaspároknak egy három hétvégéből álló programsorozatot kínálnak az Apor Vilmos Katolikus Főiskola budapesti campusán, ahol a résztvevők két és fél napot töltenek együtt, így megélhetik a sorsközösségből, a problémák megosztásából és közös feldolgozásából fakadó erőt, emellett intenzív pszichológiai és mentálhigiénés támogatást kapnak – tudatták.

Az elmúlt öt évben az Anna–Joachim-programban részt vevő házaspárok körülbelül felénél született gyermek.

A tanácsadó szakpszichológus nem csupán ezt tartja sikernek, hanem azt is, ha a segítségükkel megmenekül egy házasság, egy pár elindul az örökbefogadás felé vezető úton, vagy egy csoport valódi közösséggé alakul, és tagjai évekig segítik egymást.

Ismertették, hogy

a program szakemberei a társadalmat is igyekeznek érzékenyíteni, miszerint a nehezített gyermekvállalás – amely Magyarországon minden ötödik-hatodik párt érint – ne legyen tabutéma.

Mint írták, a program az elmúlt öt évben folyamatosan fejlődött: létrejöttek az Ajtó (Anna–Joachim Támogató) nevű önsegítő csoportok, 2022 nyarán megnyitott a Párkonzultációs Centrum, ma pedig már csoportok indulnak olyan házaspároknak is, akik korábban bekapcsolódtak a Anna–Joachim-programba, végül pedig az örökbefogadás útját választották, valamint olyan résztvevőknek is, akiknek a program óta gyermekük született.

A szakemberek minden év őszén szakmai konferenciát szerveznek a meddőséggel küzdő párok pszichológiai, lelkigondozói támogatása, a prevenció, a helyreállító orvoslás lehetőségeiről – tették hozzá.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola 2022 februárjában elindította a programhoz kapcsolódó reproduktívegészség-fejlesztő és meddőségi szaktanácsadó képzést is, amelynek célja olyan szakemberek képzése, akik mentálhigiénés vagy lelkigondozói eszközökkel, keresztény szellemiséggel vagy arra nyitott módon támogatják a párokat.

Címlapkép: Ötéves az Anna–Joachim-program, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola kezdeményezése. Fotó: Anna–Joachim-program


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb