Rétvári Bence: Nonszensz, hogy az Európai Bíróság azok mellé áll, akik nem tartják be a törvényt, és azokat bünteti, akik betartják

Nonszensz, hogy Magyarországot azért akarja megbírságolni az Európai Bíróság, mert betartja a törvényeket a déli határon; csak egy európai parlamenti fordulat hozhatja el a migrációpártiak visszaszorítását – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Az államtitkárt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón elmondta: egy, a külső határvédelemmel, jogi határzárral kapcsolatos európai bírósági ítélet végre nem hajtása miatt akarja megbírságolni Magyarországot az Európai Bíróság, és arra kötelezni, hogy napi hatmillió forintnak megfelelő eurót fizessen. Gulyás Gergely elmondása szerint az Európai Bíróságon az ítélet már megszületett, de annak kihirdetését a választások utánra, június 13-ra halasztotta a bíróság.

Bakondi György a védekezők hátbatámadásának nevezte a brüsszeli intézkedést

Rétvári Bence a bírósági döntéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, “nonszensz”, hogy a bíróság azok mellé áll, akik nem tartják be a törvényt, és azokat bünteti, akik betartják azt. Mint mondta,

a bíróság azt kifogásolja, hogy a határvadászok megvédik a határt, és a határt illegálisan átlépőket visszaküldik a túloldalra, ahonnan jöttek.

Hozzátette: a bíróság szerint helyben kellene biztosítaniuk az illegális határátlépőknek a hozzáférést a nemzetközi védelemhez, vagyis a kérelem elbírálásáig az országban kellene marasztalni őket.

Úgy vélte,

a bírósági döntés mögött az áll, hogy az Európai Unió fel akarja pörgetni a migrációt, és jogi eszközökkel arra kényszeríteni Magyarországot, hogy ne tudja megvédeni a határt.

Ők azt mondják, legyen humánusabb a bánásmód a déli határon, mi pedig azt mondjuk, mindenkinek be kell tartania a törvényt és nem lehet illegálisan átjönni a zöldhatáron – foglalta össze.

Az államtitkár szerint “zsákutca” az a brüsszeli terv, hogy ha az emberek nem értenek egyet a migrációs paktummal, akkor uniós kampányt kell szervezni a meggyőzésükre.

Brüsszelben változásra van szükség: az emberek hangjának hangosabbnak kell lennie, mint a brüsszeli bürokraták hangjának – fogalmazott, kiemelve, hogy a június 9-ei EP-választáson lehet ebben a kérdésben változást elérni. Hozzátette: csak egy EP-beli fordulat hozhatja el a migrációpártiak visszaszorulását és a migrációellenesek megerősödését, az emberek ekkor fognak tudni beleszólni az uniós migrációs politikába.

Felhívta a figyelmet arra: az uniós migrációs paktum szerint az önkormányzatoknak is részt kell venniük az illegális migránsok ellátásában, ezért az önkormányzati választáson sem mindegy, ki hogyan szavaz. Hozzátette: akik megszavazták a migrációs paktumot Brüsszelben, azoknak a párttársai indulnak az önkormányzati választáson, és ezek a baloldali jelöltek helyi szinten is ezt a politikát képviselnék.

Aki a saját településén is biztonságban akar lenni, annak a migrációt elutasító, Fidesz-KDNP-s jelöltekre kell szavaznia az önkormányzati választáson – mondta.

(MTI)

Címlapkép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre