Német miniszter: Ukrajna minden feltételt teljesített az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez

A német kormány szerint Ukrajna teljesítette azokat a feltételeket, amelyek ahhoz szükségesek ahhoz, hogy ténylegesen megkezdődjenek a tárgyalások az Európai Unióhoz való csatlakozásukról – közölte csütörtökön Anna Lührmann európai és klímaügyekért felelős német államminiszter.

A német kormány véleménye szerint Ukrajna teljesítette az összes feltételt ahhoz, hogy júniusban megkezdhesse az uniós csatlakozási tárgyalásokat. Ezért sürgetjük az összes tagállamot, hogy gyorsan állapodjanak meg a tárgyalások keretéről

– mondta Lührmann a dpa német hírügynökségnek.

Az EU-tagországok vezetői decemberben megállapodtak abban, hogy megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, és megerősítették elkötelezettségüket, hogy amíg szükséges, továbbra is erőteljes támogatást nyújtanak az országnak. A tárgyalások tényleges elindításához azonban a tagállamok feltételül szabták, hogy Kijev teljesítsen minden reformkövetelményt.

Az Európai Bizottság legutóbbi jelentése szerint Ukrajna elmarad bizonyos reformok végrehajtásában, különösen a korrupció elleni küzdelem és a kisebbségek védelme terén.

(MTI)

Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Parlamentben, Brüsszelben 2023. február 9-én, az Európai Tanács brüsszeli ülésének idején. Ukrajna 2022 februárjában folyamodott az EU-hoz tagjelölti státuszért, és azt 2022 júniusában megkapta. Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb