Ferenc pápa: Krisztus él, minden az ő kezében van, egyedül csak ő ismeri a sorsunkat

Ferenc pápa a Kelemen-teremben fogadta május 25-én a Világiak, a Család és az Élet dikasztériuma szervezésében az ifjúsági lelkipásztorkodásról tartott nemzetközi konferencia 300 tagját. Hozzájuk intézett beszédében a hétköznapok ifjúsági lelkipásztori feladatairól szólt – számolt be róla a vaticannews.va oldal kedden.

Azt írták, hogy a szentatya beszéde bevezető részében kitért a jeles napokra, melynek csúcseseménye volt a tavalyi lisszaboni Ifjúsági Világtalálkozó, ahol a fiatalok a pandémia után egy nagy adag “reménység-injekciót” kaptak.

Ismertették, hogy a pápa reméli, ez a lelkesedés tovább folytatódik: jövőre a fiatalok római jubileumával, majd három év múlva a szöuli Ifjúsági Világtalálkozóval. A pápa kifejezte, hogy az ázsiai fiataloknak is szükségük van a remény üzenetére.

Ázsia egy fiatal és eleven kontinens, mégis sok fiatal, főként a nagyvárosokban, reményvesztetten és önmagába zárkózva él – mutatott rá a pápa.

Néhány elem nem hiányozhat sohasem az ifjúság lelkipásztori gondozásából – szögezte le a pápa, s hozzátette, fontos hogy

segítsék a fiatalokat abban, hogy néhány alapvető bizonyosságot a szívükben hordozzanak, mint például azt, hogy Jézus üdvözíti őket, a Szentlélek életet ad számukra.

A szentatya rámutatott, hogy a fiatalokat sok negatív, köztük háborús hír éri,

ezért is fontos, hogy hallják: Krisztus él, minden az ő kezében van, egyedül csak ő ismeri a sorsunkat.

Másik lényegi szempont a lelki megkülönböztetés, ami olyan művészet, amelyet először a lelkipásztori munkatársaknak kell megtanulniuk, papoknak és szerzeteseknek, hitoktatóknak és persze maguknak a fiataloknak, akik el tudják érni a többi fiatalt – fejtette ki Ferenc pápa.

A mi világunkban minden tömegszerű és szabványosított, a fiatalokat azonban egyenként kell kísérni, hiszen mindegyik fiatal egyedi és megismételhetetlen – fogalmazott a szentatya.

Címlapkép: Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter téren 2024. április 3-án. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari

Iratkozzon fel hírlevelünkre