Semjén Zsolt: A gondviselés kegyelme, hogy a kommunizmus után olyan államférfit adott nekünk, mint Antall József

A gondviselés kegyelme, hogy a kommunizmus után olyan államférfit adott nekünk, mint Antall József. A szocializmus után a fundamentumokat ő rakta le – mondta Semjén Zsolt a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár Mi ezt valljuk című kiadványa első és második kötetének bemutatóján, csütörtökön Budapesten.

Az Antall József 1990 és 1993 között rögzített, kormányüléseken elmondott hozzászólásait tartalmazó kötetek bemutatóján a miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke úgy fogalmazott: Antall József “erkölcsi politikát folytatott, és szó szerint életét adta a hazáért.”

Antall József a történelemben gondolkodott – hangsúlyozta, hozzátéve: a volt kormányfő nem epizódnak tekintette személyét és szolgálatát, hanem a magyar történelem egészének ívében.

Amikor őt olvassuk, látjuk az elmúlt ötszáz évet és látjuk a távlatokat

– húzta alá, megjegyezve: Antall József “nem egy pillanatban gondolkodott, hanem a magyar történelmi kontinuitásban.”

Ez a történelmi gondolkodás a mai mainstream politikájában szinte nem létezik – mutatott rá a miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt szavai szerint Antall József meghatározó kijelentése volt, amikor azt mondta, hogy lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke.

Akkor addig lehetett elmenni, hogy ezt ki merte mondani – fogalmazott, hozzátéve: innen már “csak egy lépés volt” a státusztörvény alapján a magyar igazolványok kiállítása, mostanra pedig 1,2 millió határon túli nemzettársunk vált honfitársunkká, kapta meg a magyar állampolgárságot.

A miniszterelnök-helyettes felidézte, Antall József mondta neki egyszer, hogy

nem a templom köveibe, hanem az egyházi iskolákba kell befektetni.

Úgy folytatta: piarista diákként Antall József tudta, hogy a keresztény civilizáció védelme szempontjából is mit jelent, ha az egyházi gimnáziumból jövő következő generáció értelmisége meghatározó helyeken lesz a magyar életben.

A kötetben bemutatott jegyzőkönyvekről szólva Semjén Zsolt azt mondta: utólag persze könnyű kritikát megfogalmazni, hogy elmulasztott lehetőségek, ilyen-olyan hibák, illúziók, de aztán a csodálat fogalmazódott meg benne, hogy Antall József nem tévesztett utat, és ő rakta le a fundamentumokat.

Szakály Sándor főigazgató beszél a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár Mi ezt valljuk című kiadványának bemutatóján a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltárban 2024. május 23-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Szakály Sándor, a Veritas Intézet főigazgatója köszöntőjében elmondta: az intézet alapvető célja és feladata, hogy a rendszerváltás utáni első magyar kormány, az Antall-kormány és a Boross Péter vezette kormány működését próbálja bemutatni “források és hiteles adatok alapján.”

Szavai szerint a kötetek bemutatják, hogy “egy demokráciába induló ország kormányfője” miként látta a világot.

(MTI)

Címlapkép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszél a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár Magyarország első szabadon választott kormánya megalakulásának 34. évfordulója alkalmából megjelent, Mi ezt valljuk című kiadványának bemutatóján 2024. május 23-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Iratkozzon fel hírlevelünkre