Szent Orbán áldását kérik a Tokaji borvidéken élő emberekre

Ünnepre készül a Tokaji borvidék. 2024. május 25-26-án a monoki Sarlós Boldogasszony plébánia és a Szent Orbán 1771 Egyesület szervezésében rendezik meg a Tokaji Szent Orbán Zarándoklatot, amikor a szőlő, a bor, a szőlészek, borászok, kádárok védőszentjének Monokon őrzött csontereklyéje bejárja Tokaj-Hegyalját, és a zarándokok együtt kérik Szent Orbán áldását a borvidéken élő emberekre, munkájukra, földjeikre – közölték a Vasárnap.hu szerkesztőségével a szervezők.

Mint írták, Szent I. Orbán pápa a III. században élt, földi maradványait 1771 óta őrzik a Tokaj-hegyaljai Monok településen. Ekkor adományozta az ereklyét XIV. Kelemen pápa Andrássy István grófnak, Monok főurának, hogy biztosítsa a bőséges szőlőtermést a vidék számára. A főúr monoki kastélyában kápolnát építtetett az ereklyének, amely a történelem során a monoki Sarlós Boldogasszony templomba került.

2013 óta évente, ünnepéhez (május 25.) kötődően a borvidék településeinek bevonásával zarándoklatot tartanak a tiszteletére. Az elmúlt években a koronavírus-járvány miatt a zarándoklat elmaradt.

Idén a monoki Sarlós Boldogasszony plébánia és a Szent kultuszának erősítésére, terjesztésére 2023-ban megalakult Szent Orbán 1771 Egyesület szervezésében ismét megrendezik.

A Tokaji Szent Orbán Zarándoklat május 25-én Monokon, a Sarlós Boldogasszony templomban kezdődik, ahol az ünnepi szentmisét Ternyák Csaba egri érsek celebrálja.

A hétvége során az ereklyét több település – Tarcal, Tokaj, Sárospatak, Olaszliszka, Hercegkút – fogadja, és május 26-án, vasárnap délután „tér vissza” Monokra.

Címlapkép forrása: Facebook/Szent Orbán 1771 Egyesület

'Fel a tetejéhez' gomb