Az elhúzódó ukrajnai háborúra kitartó segítségnyújtással válaszol a Karitász

A Katolikus Karitász fontosnak tartja, hogy a szomszédban zajló, elhúzódó háborúra is reagáljon. Május folyamán a humanitárius szervezet a nagyszőlősi Karitásszal összefogva a frontkórház részére juttatott el egészségügyi eszközöket, a helyi magyar iskolába pedig iskolapadokat és székeket vittek. A Karitász Orvosmissziója 70. útja alkalmával egy teljes hétvégén át alapszintű egészségügyi szűréseket biztosított Visken a helyi és környékbeli lakosok számára – írta szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében a Katolikus Karitász.

Közölték: a Karitász a frontkórház felszerelését erősítette tizenöt darab vizsgálati ággyal, kerekesszékekkel, mankókkal és rollátorokkal, amelyeket a nagyszőlősi Karitász munkatársai juttattak célba. A fronttól távolabb eső Kárpátalján az oktatás zavartalanul folyik, ezért a hatékony oktatómunka támogatása érdekében a segélyszervezet 137 padot és hozzá tartozó székeket adományozott a Nagyszőlősi 3. számú Perényi Zsigmond Középiskolának.

A berendezési tárgyakat Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója adta át, és elmondta: „A Katolikus Karitász ezt az adományt német segítséggel küldte ebbe az iskolába. Németországi támogatóink célzottan a kárpátaljai magyarság megsegítését tűzték ki célul, és mi örömmel közvetítettünk, és hoztuk el ezeket.”

Reméljük, hogy az iskolában minden szék és pad megtalálja a helyét, és minden székre jut magyar gyerek

– tette hozzá.

Az iskola igazgatónője, Nyibelovics Mónika mondott köszönetet a berenedezési tárgyakért. „Rendkívül hálásak vagyunk, különösen ebben a háború övezte időben, hogy gondolnak ránk. A szülők és a gyerekek nevében is köszönjük ezt az adományt. Taneszközhiánnyal küzdünk, nehezen tudunk mindent pótolni, és ma nem akármilyen segítséget kaptunk. Ezeknek a padoknak a segítségével kiegészíthetjük a hiányzókat és utánpótolhatjuk az elöregedett padokat, és az óvóhely állományát is felújíthatjuk” – fejtette ki.

A Katolikus Karitász orvosmissziója háromnapos egészségügyi szűrést szervezett Visken, ahol összesen 218 páciens vett részt. A 114 gyermeknek és 77 felnőttnek összesen 62 darab szemüveget és 8 darab lúdtalpbetétet írtak fel. A 70. alkalommal megvalósuló missziós úton sor került vércukorszint- és vérnyomásmérésre, EKG vizsgálatra, nőgyógyászati szűrésre, a gyerekek részére pedig látás- és fogászati vizsgálatot, valamint ortopédiai ellenőrzést biztosítottak. Most első ízben, nagy érdeklődés mellett, hallásvizsgálat is zajlott: a 70 páciensből 5 gyermeknél további kivizsgálás lesz indokolt annak érdekében, hogy hallásproblémák miatt ne szenvedjenek hátrányt a tanulmányaikban.

A Katolikus Karitász orvosmissziója háromnapos egészségügyi szűrést szervezett Visken. Forrás: Katolikus Karitász/Vermes Tibor

A missziós munka hatékonyságát tovább növeli, hogy a Karitász Orvosmissziója egyedi képzési programot fejlesztett ki: tréningeket tartanak óvónőknek és tanítóknak, hogy a csoportjaikban, osztályaikban lévő gyerekek fizikai vagy részképességbeli lemaradását időben észre tudják venni. Ennek eredményeként most először a közeli Técsőről és Husztról is érkeztek gyerekek a Visken megrendezett szűrésre.

A Karitász budapesti Integrációs Központja a már hazánkba érkezett háborús menekültekre fókuszál, sokrétű programokkal segítve őket: a munkaerőpiaci képzéseken túl családi programokkal is megkönnyítik integrációjukat. Munkatársaikkal közösen legutóbb a Pilis-tetőn található Boldog Özséb kilátóba látogattak el egy családi nap keretében, amit 23 fő élvezhetett.

Címlapkép: A berendezési tárgyakat Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója (b) adta át. Forrás: Katolikus Karitász/Vermes Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre