Taylor Swift negatív pálfordulása – Avagy hogyan vált a vallásos pop-ikon keresztényellenessé

Taylor Swiftet karrierje elején sokan keresztény énekesként, dalszerzőként ismerhették meg, azonban napjainkra ez a róla kialakított kép összeomlani látszik.

Taylor Swift negatív előjelű pálfordulása sokaknak feltűnt szerte a világon. A „Miss Americana” címmel 2020-ban megjelent róla készült dokumentumfilmben például plasztikusan végigkövethető az a folyamat, amely során a keresztény gyökerekkel rendelkező amerikai country-pop énekesnőből hirtelen egy, a Demokrata Párt, illetve a gender/woke ideológia élharcosa lett.

Manapság Swift hite kiváltképp hektikusnak tűnik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a 2024-es a „The Tortured Poets Department” című duplalemeze, amelyen a tőle megszokott keresztény metaforák, vallási utalások már a bohémság, a jóslás és a pogányság üzeneteivel együtt, illetve ezekkel keveredve szerepelnek.

A szóban forgó nagylemez természetesen óriási siker. A 31 dalt szerepeltető duplaalbumot 24 óra alatt 300 millióan hallgatták meg, és ezzel a zenei streaming szolgáltatók lejátszási élére került.

Egyesek szerint az énekesnő fordulata mögött pusztán emberi kalkuláció és gazdasági érdek áll. A kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a szinkretizmus, a tarot kártyák használata, jóslás és egyéb okkult praktikák egyre népszerűbbek a millenniumi és a Z generáció körében. A Research Institute 2021-es felmérése kimutatta, hogy az amerikai 13 és 25 év közötti korosztály 51%-a vesz részt rendszeresen jósláson és/vagy használ tarot kártyát.

Szerintük tehát ez a fordulat csupán azt jelenti, hogy Swift és az őt körülvevő üzleti szakemberek pontosan ismerik a popsztár közönségének összetételét, tehát tudják, hogy a varázslástól az asztrológiáig mindennel foglalkoznak. Az énekesnő zsenialitása pedig köztudottan mindig is abban állt, hogy képes olyan hatást kelteni a dalszövegeivel, mintha a hallgatói szívébe, életébe és gondolataiba látna.

Egy ismert amerikai evangélista, Shane Pruitt szerint viszont nem csupán gazdasági okok húzódnak a háttérben; nemrégiben éles kritikát fogalmazott meg a popsztárral szemben.

„Nem vagyok Taylor-ellenes” – mondta Shane Pruitt a CBN Newsnak. „Evangéliumpárti vagyok.”

Egy április 22-i posztjában aggodalmát fejezte ki Swift legújabb albumának egyes dalszövegei miatt.

Sokakkal egyetemben ő is úgy véli, hogy Swift zenéje sokat változott az évek során, dalai egyre egyértelműbben sötétebb fordulatot vettek. Szerinte ez különösen aggasztó, tekintve, hogy a popsztárt rengeteg könnyen befolyásolható fiatal fiú és lány követi.

Nem vagyok az a szülő, aki a „világi zene nem jó zene” álláspontot képviseli. Afelől sincsenek illúzióim, hogy a hitetlenek hitetlenekként fognak viselkedni. De le kell szögeznem, hogy van különbség a világi és a keresztényellenes zene között

– fogalmazott Pruitt.

Ezután kiemelte az énekesnő „vasárnapi misén kedves” emberekről szóló dalszövegét, akik „azért próbálnak megmenteni, mert gyűlölnek téged”. Egy másik dalban Pruitt Swiftet idézi, aki a következő sorokat írta le: „Mi van, ha elgurítom a követ? Úgyis keresztre feszítenek. / Mi van, ha az, ahogyan együtt vagyunk, az a szent?” Kiemelte a „Nem kell értem imádkoznod, csak én és a vad pasim, ez a vad öröm” sort is.

Pruitt szerint keresztényekként, akiket betöltött a Lélek, nem hoz jó gyümölcsöt, ha olyan dalszövegeket hallgatunk, éneklünk és engedünk gyermekeink elé, amelyek nemcsak, hogy különböznek attól, amiben hiszünk, hanem szándékosan kigúnyolják azt, és minden eszközzel ellene fordulnak.

Az evangélista azt is kiemelte, hogy sokan azok közül, akik nem értenek egyet a megállapításaival „Swiftie”-ként identifikálják magukat, ahogyan azt a hardcore Taylor Swift rajongók teszik. Viszont Pruitt szerint ez egy identitásválság jele, hiszen „Jézus az, aki meghalt érted. Jézus az, aki megbocsát. Jézus az, aki örök életet ad. Jézus az, aki reményt és bátorítást ad nekünk. Tehát, ha előbb azonosítjuk Swiftie-ként magunkat, mielőtt keresztényként azonosítanánk, akkor valami alapvetően nincs rendben.”

Ezután kitért arra is, hogy Swift csak egy probléma a sok közül, amivel manapság a keresztény egyháznak szembe kell néznie. Ez a jelenség is egy nagyobb bűnre világít rá, ami szerinte a modernkori bálványimádás.

„Az elmúlt években – különösen az amerikai egyházban -, ha azt mondtam: „Hé, itt van, amit a Biblia mond a szexualitásról, ezt mondja a Biblia a házasságról, ezt mondja a Biblia az életpártiságról. Isten határozza meg a nemet és nem az ember, akkor a hívektől kaptam egy nagy áment – mondta Pruitt.

De amint a bálványimádás témája kerül elő, egészen mássá válnak a reakciók.

„Ha arról kezdek beszélni, hogy „íme, ezt mondja a Biblia a bálványimádásról, és szembesítem őket azzal, hogy mi ma hogyan imádjuk a bálványokat, a hírességeket, a popénekeseket, a sportolókat, akkor az emberek nagyon gyorsan megsértődnek.”

Végezetül Pruitt arra bíztatta az embereket, szánjanak időt arra, hogy imádkozzanak Swiftért és más nem hívőkért, és nyíltan osszák meg hitüket.

„Ne élj azzal a mentalitással, hogy „mi kontra ők” – mondta Pruitt. „Imádkozz értük, oszd meg az evangéliumot, élj másképp, légy só és világosság.”

Czinke Máté

Címlapkép: Taylor Swift énekesnő. Forrás: Facebook/Taylor Swift.

Iratkozzon fel hírlevelünkre