A szolgálólány meséje belga módra: A kormány beavatkozhat, ha a prostituált túl sokszor utasítja el a szexet

Belgiumban egészen elképesztő új, általuk progresszívnek tartott törvényt fogadtak el, amely alapján a kormány akár meg is büntetheti azon szexmunkát végző nőket, akik nem hajlandók a munkavégzésre.

Az Európai Unióban Belgium volt az első ország, amely dekriminalizálta a prostitúciót, egészségbiztosítást, nyugdíjat és szülési szabadságot ígértek a prostituáltaknak. A baloldal győzelemként élte meg a törvény elfogadását, szerintük ugyanis védelmet biztosít a szexmunkásoknak.

Most egy új törvény által a prostituáltakat foglalkoztató striciknek lehetőségük van kormányzati közvetítőhöz fordulniuk, amennyiben hat hónapon belül tíznél többször tagadja meg a munkavállalójuk a szexet. Amennyiben bebizonyosodik a munkáltató állítása, úgy büntetés szabható ki a munkavállalóra.

Egészen elképesztő, hogy a törvényt a belga parlament május 3-án 93 igen szavazattal, 33 tartózkodás mellett fogadta el. A törvény elfogadása ellen egy képviselő sem szavazott.

A megszavazott törvény értelmében a szexuális szolgáltatást kínálók, akár tetszik nekik, akár nem, szexre kényszeríthetők.

Az érdekvédők szerint a prostituáltaknak „jogot” kell adni arra, hogy megtagadják a szexuális aktusokat, abbahagyják a szexuális aktusokat, az általuk kedvelt módon végezzenek szexuális aktusokat, és megtagadhassák, hogy az Amszterdamra jellemző módon, üvegfalak mögött várják a kuncsaftjaikat. Jelenleg azonban, ha egy prostituált hat hónapon belül tízszer élne ezekkel a „jogokkal”, az őt foglalkoztató strici a törvény alapján felhívhat egy kormányzati közvetítőt, hogy járjon el az ügyben.

Andrea Heinz korábbi prostituált, jelenleg a nők szexuális kizsákmányolása ellen küzdő aktivista megjegyezte, hogy a törvény valójában nem a nőknek kedvez.

A szexmunka legalizálása és dekriminalizálása által a stricik “menedzserekké” válnak az állam támogatásával, hogy tovább erősítsék és fenntartsák a hatalmukat. A stricik az általuk eladott nőket terméknek tekintik, nem pedig olyan embereknek, akik teljes méltóságot és tiszteletet érdemelnek – hangsúlyozta Andrea Heinz.

A címlapkép illusztráció. Fotó forrása: Freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre