Szent Flórián keresztény vértanú, a tűzoltók védőszentjének ünnepe van

Ma, május 4-én van Szent Flórián keresztény vértanú, a tűzoltók és mindazok védőszentjének ünnepe, akiket vízbefúlás, ár- és tűzveszély fenyeget.

Szent Flórián magas rangú katonatiszti családból származott, s maga is a császári hadsereg tisztje lett. A 3. század második felében szolgált, s mint sok más katona, ő is keresztény lett. A század utolsó évtizedei aránylag nyugodalmasok voltak az egyház számára, így Flórián kitöltvén a szolgálat éveit, békességben vehetett búcsút a hadseregtől, s mint kiszolgált katona Noricum tartományban telepedett le. A tartomány egykori területe ma jórészt Ausztriához tartozik.

Diocletianus császár alatt, 303-ban ismét kitört az egyházüldözés.

Amikor Flórián megtudta, hogy az Enns-parti Laureacumban elfogtak negyven keresztényt, útra kelt, hogy amiben csak tud, segítségére legyen a foglyoknak.

Mielőtt még beért volna a városba, önként föltárta keresztény voltát. Elfogták és Aquilinus bíró elé vitték, aki megbotoztatta, és arra ítélte, hogy nyakában kővel vessék a folyóba. Az ítéletet 304. május 4-én hajtották végre: az Enns hídjáról taszították le Flóriánt.

Holttestét egy Valéria nevű özvegy kiemelte a vízből és eltemette. A sír fölé később templomot építettek, mely a bencések, majd a lateráni kanonokok gondozásába került. Körülötte épült ki a mai híres kegyhely, St. Florian (Linztől délre). Tisztelete főként Bajorországban, Ausztriában és Magyarországon terjedt el. Árvizek és tűzvészek ellen védő szent.

Szent Flóriánt patrónusuknak tekintették más mesterek is, akik tűzzel dolgoztak, például sörfőzők, fazekasok, kovácsok, pékek, kéményseprők.

Tisztelete az újkorban lendült fel, és elsősorban Közép-Európára jellemző. Sok göcseji faluban Flórián napján nem raktak tüzet. Másutt viszont különleges tűzgyújtással ünnepelték ezt a napot, például két férfi fák csiszolásával csiholt lángot, és azután az egész falu innen gyújtott tüzet.

Különösen a Dunántúlon volt szokás, hogy az esti harangszó után külön Szent Flórián tiszteletére is harangoztak. Így próbálták elhárítani a tűzvészt. A családok közös imádkozásában is nagy szerep jutott a Szent Flóriánhoz címzett fohászkodásoknak.

Magyarországon e napon, május 4-én tartjuk a tűzoltók napját.

Forrás: archiv.katolikus.hu, jelesnapok.oszk.hu

Címlapkép: Szent Flórián. Forrás: bien.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre