A dán kormány az abortusztörvény enyhítését kezdeményezte

A dán kormány az abortusztörvény enyhítéséről szóló törvénymódosítást ismertetett pénteken, amely a korábbi 12 hét helyett a terhesség 18. hetéig engedélyezi a nők számára a terhesség megszakítását.

A javasolt módosítás értelmében a 15 és 17 év közötti lányok számára szülői jóváhagyás nélkül is engedélyezik a terhességmegszakítást.

Marie Bjerre dán digitalizációs és esélyegyenlőségi miniszter elmondása szerint a döntéssel Dánia megerősíti a nők jogait, miközben más országokban ennek éppen az ellenkezője történik.

„Ez a nők egyéni szabadságáról szól, a saját testük és életük feletti döntéshozatal jogáról. Történelmi nap a mai a női egyenjogúság szempontjából” – mondta.

Dániában 1973-ban vezették be az ingyenes abortuszt. Ekkor az összes beavatkozást műtéti úton végezték. Mivel a 12. hét után megnő a műtéti szövődmények kialakulásának veszélye, a terhesség 12. hetéig engedélyezték az abortusz elvégzését – közölte az egészségügyi minisztérium.

„Ötven év után itt az ideje annak, hogy az abortuszszabályok lépést tartsanak a korral” – hangsúlyozta Sophie Lohde dán egészségügyi miniszter. Elmondása szerint a szomszédos Svédországban – ahol a terhesség 18. hetéig engedélyezik az abortusz elvégzését – nem tapasztaltak jelentős mértékű változást az abortuszok száma vagy az elvégzett beavatkozások terhességi szakasza szempontjából.

A parlamenti szavazás időpontját még nem tűzték ki. A módosítás várhatóan 2025. június 1-jén lép hatályba.

Marie Bjerre reményét fejezte ki, hogy a fiatal nők támogatásra találnak szüleiknél, de úgy vélte, hogy esetleges konfliktus esetén egy fiatal nőnek magának kell döntenie arról, hogy anyává akar-e válni. „Ez az ő teste, az ő élete” – hangsúlyozta.

Mette Thiesen, a jobboldali Dán Néppárt politikusa

borzalmas napnak nevezte az enyhítés bejelentését, amelyet borzasztó új törvénynek nevezett.

A DR dán közszolgálati médiának nyilatkozva kifejtette, hogy

nagyon érzékeny egyensúly áll fent a nők saját testükhöz való joga és az anyaméhben növekvő élet jogai között.

Dániában 2022-ben 14 700 abortuszt végeztek el, 2017-ben 14 500 ilyen beavatkozás történt. Az abortuszok száma 1975-ben volt a legmagasabb, ekkor 27 900 terhességmegszakítást regisztráltak.

(MTI)

Címlapkép: illusztráció. Forrás: freepik

'Fel a tetejéhez' gomb