SKA koncert a Katakombában

A Katakomba klub mozgalmas időszakot tudhat maga mögött, de itt még közel sincs vége a tavaszi szezonnak, hiszen idén május 11-én a Segítség Köve Alapítvány Ifjúsági Zenekarának egy kisebb formációja, rövídített nevén SKA Ltd. ad majd koncertet a pengető névre keresztelt színpadon.

Az SKA nagyzenekar sajátosságai közé tartozik a fúvósokkal, vonósokkal, valamint ritmusszekcióval dúsított hangzásvilág, amelyen keresztül teljesen egyedi módon szólalnak meg a kortárs dicsőítő dalok. A Pengető színpadára azonban egy vadonatúj felállással érkeznek és igyekeznek igazi klubhangulatot teremteni. Az eseményre való tekintettel megkerestem a zenekar vezetőjét.

Tudnál egy kicsit mesélni a kezdetekről? Hogyan jött létre ez a formáció, avagy mi volt a kezdeti szikra?

A közösségünkben egy esküvőre készültünk 2012 nyarán. Mivel szinte mindenki tanult valamilyen hangszeren zeneiskolában, felmerült az ötlet, hogy tegyük le egy kicsit a gitárokat és vegyük elő a kürtöket, hegedűt, fuvolát, amivel egy kicsit ünnepélyesebbé tehetjük az alkalmat. Arra a néhány dalra készítettem – mai szemmel nézve már nagyon kezdetleges – hangszerelést, de olyan sikere volt a próbálkozásunknak, hogy rögtön elhatároztuk, hogy karácsonyra is felkészülünk. Erre az alkalomra mindenki elkezdte hívni a zenész barátait a csapatba, és már ott tartottunk, hogy hirdetni kell a koncertet, de nevünk sem volt. A koncertet ezért fenntartó alapítványunk neve alatt, a Segítség Köve Alapítvány Ifjúsági Zenekara koncertjeként hirdettük meg. Amikor tudatosult bennünk, hogy mi „igazi” zenekar vagyunk, gondolkodtunk a névadáson, de a SKA már annyira a részünkké vált, hogy végül nem változtattuk meg.

Mesélj egy kicsit a zenekart alkotó tagokról. Mi köt titeket össze, akár a zenén kívül is?

A nagyzenekari létszámunk 25 főben stabilizálódott az elmúlt évek során. Ez már osztálynak sem kis létszám. Fontos számomra, hogy ne csak zenészek csoportja legyünk, hanem egy igazi közösség is, akik egymást támogatják nemcsak a zenei fejlődésben, hanem a mindennapok küzdelmeiben is. Természetesen ekkora létszámnál van fluktuáció, de jó látni, hogy ma már nemcsak barátok, hanem házaspárok is alkotják a csapatot.

Próbáltatok már saját dicsőítő dalokat írni vagy egyelőre a fel-és átdolgozások dominálnak?

Saját dalaink még nem születtek, nagy vágyam, hogy eljussunk erre a szintre is. Sokáig csak ismert dalokat játszottunk nagyzenekari felállásban, amit a közönség ritkán hallhat élőben. Az elmúlt két évben azonban nagyon sok saját fordításunk is született, így kialakult magyar nyelven egy olyan repertoár is, ami a mi nevünkhöz köthető.

Hogyan zajlik nálatok egy próba, ötletelés?

Amikor alakult a csapat, akkor még mindig együtt próbált mindenki. Később azonban a létszám növekedésével ez már nem volt hatékony, ezért átálltunk arra a megoldásra, hogy szekciónként készülünk fel külön-külön egy koncertre és az esemény előtt tartunk összpróbákat, hogy összeálljanak a dalok, véglegesítjük a tempót, a kezdéseket, lassításokat.

Említettétek, hogy az SKA zenekarban az alapfelállás mellett megszólalnak fúvósok és vonósok is, ami még gazdagabbá teszi a hangzásvilágotokat. Ki felel nálatok a sokféle hangszer egy kerek egésszé való „összehangolásáért”, avagy a hangszerelésért?

Ahogy említettem, a csapat indulásakor jómagam próbálkoztam azzal, hogy az akkori felállásra partitúrákat készítettem. Később elkezdtünk kész zenekari partitúrákat vásárolni külföldről, ezekből nagyon sokat tanultam, hogy egyes hangszercsoportokat hogyan célszerű használni. Csellistaként és zongoristaként eléggé hadilábon álltam a fúvós hangszerekkel. Meg kellett azt is tanulnom, hogy a csapatban ki milyen szólamban milyen magasságokat vagy mélységeket tud lejátszani. Kezdetben sokszor át kellett alakítani a kész partitúrákat a zenekar tagjainak tudásához mérten. Ma már erre csak nagyon ritka esetben kerül sor. A magyar szerzők által írt dalokra továbbra is szoktam hangszereléseket készíteni, mivel hangszeres kották általában nem állnak rendelkezésre ezekhez a művekhez.

Milyen terveitek vannak erre az évre, illetve a közeljövőre nézve? Vannak célkitűzéseitek?

Jelenleg második nagylemezünkön, az Ünnepidő c. karácsonyi albumon dolgozunk, melynek célja, hogy rendhagyó módon közvetítse a hallgatóság számára a karácsony üzenetét. Fontos számomra, hogy ezt az albumot mihamarabb le tudjuk zárni, de közben készítünk olyan felvételeket is, melyek nem ehhez a projekthez köthetőek. Ősszel, illetve az ünnepi időszakban várhatóak az új videók megjelenései. Közben tervezzük az őszi-téli időszak koncertjeit is, ahol személyesen is találkozhat velünk a közönség.

Hogyan zajlik a készülődés nálatok? Izgatottak vagytok a koncerttel kapcsolatban?

Nagyon izgalmas számunkra ez a lehetőség, mivel egy teljesen új felállással állunk majd színpadra. A korábbi meghívásaink már számos formációt hívtak életre, melyek mindegyike működőképes volt. A Pengető színpad mérete azonban minden eddiginél kisebb csapatot kívánt meg. Ezért is adtunk ennek a csoportnak a SKA limited, azaz Ltd. nevet. A repertárból mégis úgy igyekeztünk a dalokat kiválasztani, hogy mind műfajilag, mind stílusilag visszatükrözze azt a sokszínűséget, amilyen a csapat egésze is.

Mit üzennétek azoknak, akik olvasva ezeket a sorokat érdeklődnek a koncert iránt?

A Pengető Színpad adottságai kiválóak ahhoz, hogy eltűnjön az a távolság, ami a zenekar és a közönség sorai között helyezkedik el egy nagyobb koncerthelyszínen. Szeretnénk igazi klubhangulatot teremteni, hogy egy fárasztó, munkával teli hét után igazi feltöltődés lehessen ez az este mindenki számára, aki a részese lesz.

Iratkozzon fel hírlevelünkre