Drasztikusan emelkedik az antiszemita bűncselekmények száma Németországban

Jelentősen nőtt a szélsőjobboldali bűncselekmények száma Németországban 2023-ban. Az elmúlt évben a hatóságok 28.945 ilyen indíttatású bűncselekményt regisztráltak az előző évi 23.493-hoz képest – derül ki a Szövetségi Belügyminisztérium jelentéséből. Az ilyen indíttatású bűncselekmények száma tehát jóval több mint 5 ezerrel nőtt.

A Magyar-Német Intézet összefoglalója szerint a Die Linke Bundestag-frakció nyilvános adat kikérésére válaszul publikált bűnelkövetési statisztikák növekvő trendet mutatnak a szélsőjobboldali motivációjú erőszakos bűncselekmények esetében is; ezek száma 1170-ról 1270-re nőtt egy év alatt.

Emellett a Hamász 2023. október 7-i, Izrael elleni támadása óta különösen megnőtt az antiszemita bűncselekmények száma. Csak az elmúlt negyedévben 2782 ilyet regisztrált a Szövetségi Bűnügyi Hivatal, többet, mint az egész elmúlt évben.

A BKA adatai szerint a teljes 2022-es évben 2641 antiszemita indíttatású bűncselekményre került sor. A 2023-as évben az utolsó negyedév adatainak tükrében számottevően megnőhetett ezen bűncselekmények száma is, ugyanakkor végleges és hivatalos számokat majd csak májusban mutatják be az éves jelentés keretében a hatóságok.

Nancy Faeser (SPD) szövetségi belügyminiszter előző heti sajtótájékoztatója során elismerte, hogy a Közel-Keleten tapasztalható háborús helyzet közvetlen hatással van a németországi bűnügyi helyzetre is.

A Hamász 2023. október 7-én Izrael ellen elkövetett terrortámadásai és az azt követő gázai háború kezdete óta drasztikusan megnőtt az antiszemita bűncselekmények száma

– jelentette ki a miniszter.

Címlapkép: A palesztinok mellett tüntetnek Berlinben 2023. október 21-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet október 7-én betört az övezet melletti izraeli településekre, ahol meggyilkoltak több mint 1400 embert, háromezret megsebesítettek és elhurcoltak kétszáz civilt. Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Iratkozzon fel hírlevelünkre