„A petefészek nem botoxolható” – Tabudöntögető témák a Termékenységtudatosság hete előadásain

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) Humánreprodukciós Igazgatósága védnöksége mellett, Termékenységtudatosság hete néven indul útjára az a cilvil szervezetek által életre hívott országos edukációs rendezvénysorozat, amely izgalmas és tabudöntögető témákkal hívja fel a Z-generáció, valamint a fiatal párok figyelmét arra, hogy a petefészek nem botoxolható, és a férfiak nemzőképessége sem tart örökké – tette közzé honlapján az OKFŐ.

A felhívásban arról is írtak, hogy Magyarországon jelenleg minden hatodik párkapcsolatban termékenységi problémával küzdenek.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a meddőség mára népbetegséggé vált

– jelentették ki, majd hozzátették, hogy “szeretnénk, ha a gyermekvállalás előtt álló, vagy abban még nem is gondolkodó korosztály is tisztában lenne azzal, hogy az életmód és az életkor rendkívüli mértékben befolyásolhatja, hogy milyen eséllyel lesz egy párnak később gyermeke”.

Termékenységtudatosság hete programsorozat során fel akarják hívni a Z-generáció figyelmét arra, hogy sokat tehetnek annak érdekében, hogy később annyi gyermekük születhessen, amennyit szeretnének. Továbbá teret és lehetőséget kívánnak biztosítani a már családalapítást tervező pároknak, hogy hiteles előadásokat hallgathassanak meg a témában, és személyesen találkozhassanak a reprodukciós egészségmegőrzés elismert hazai szakértőivel, naprakész információt kapjanak arról, milyen lehetőségek állnak rendelkezésükre, ha gyermeket szeretnének.

A roadshow állomásai és időpontjai:

  1. Debrecen, INVITRO épület IVD előadóterem, április 23., kedd, 18:30-20:00 óra: Meddőség – tények és tévhitek
  2. Budapest, MCC Scruton Kávézó, április 23., kedd, 19:00-20:30 óra: Egy új élet – a tudatos élet
  3. Miskolc-Egyetemváros Egészségtudományi Kar Stefánia épület, április 24., szerda, 18.30-20.00 óra: Hogyan befolyásolja az étkezés a termékenységedet?
  4. Szeged, SZTE – Banga Ilona Egészségtudományi Képzési Központ, április 24., szerda, 19:00-20:30 óra: Meghackelhető a biológiai óra?
  5. Pécs, PTE ÁOK Központi Épület I. emeleti Dékáni Tanácsterme, április 25., csütörtök, 16:30-18:00 óra: Fájdalmas menstruációtól a meddőségig
  6. Győr, Széchenyi István Egyetem, Egyetem tér 1., Menedzsment Campus MC. 001-002, április 25., csütörtök, 18:30-20:00 óra: Botoxolható a petefészek?

A  Termékenységtudatosság hete rendezvénysorozatot egy egész napos konferencia zárja 2024. április 27-én szombaton, Budapesten, a Danubius Hotel Heliában.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a termékenységtudatosság hetéről tartott sajtótájékoztatón a Belügyminisztériumban 2024. április 17-én. Április 23-27. között rendezik meg Budapesten és több vidéki nagyvárosban a termékenységtudatosság hetét, amelyen arra hívják fel a fiatalok figyelmét, hogy az életkor és az életmód rendkívüli mértékben befolyásolja a gyerekvállalást. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az eseménysorozatot beharangozó sajtótájékoztatón Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke elmondta, hogy az OKFŐ Humánreprodukciós Igazgatósága négy civil szervezet – az “Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány, a Felelősen Magadért Egyesület, a KétIgen Alapítvány és a Dr. Kőrösi Tamás alapítvány – támogatásával rendezi tematikus hetet.

Habár a meddőség ma már népbetegség, a fiatalok sokszor mégsem gondolnak bele, hogy foglalkozniuk kellene ezzel a kérdéssel, ezért közérthető módon, ingyenes programokon szeretnék nekik átadni a tudást, és felhívni a figyelmet arra, hogy az életkor és az életmód rendkívüli mértékben befolyásolja, hogy tud-e valaki gyereket vállalni

– közölte az államtitkár.

Rétvári Bence szólt arról is, hogy az elmúlt években a kormány számos intézkedést hozott annak érdekében, hogy minél többek számára legyen elérhető a meddőségi ellátás.

Címlapkép forrása: freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre