Jézus Krisztus azt mondta: „veletek vagyok mindennap, a világ végéig” – Felföldi László ministránsokkal találkozott Pakson

A Pécsi Egyházmegye ministránsainak találkozóját tartották április 13-án Pakson, ahol mintegy ötven ministráns és az őket kísérő lelkipásztorok, hitoktatók vettek részt. Az ügyességi és elméleti feladatokkal tűzdelt program mellett Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatott be szentmisét a Jézus Szíve-templomban.

Felföldi László kiemelte, fontosnak tartja, hogy minden alkalommal maga is személyesen részt vegyen az egyházmegye ministránstalálkozóin. A megyéspüspök az Egyház legkülönlegesebb szolgálatának nevezte a ministránsszolgálatot, mint mondta, az oltár szolgálata a Krisztus mellett való szolgálat vállalását jelenti.

A szentbeszédet a gyermekek között mondta el a főpásztor, kérdésein keresztül bevonva a hallgatóság tagjait az elmélkedésbe. Az apostolok kiválasztásáról beszélgetett a gyerekekkel, akik személyes ismereteik és tudásuk szerint válaszolgattak a feltett kérdésekre. A beszélgetésben szó esett a barátságról, a segítőkészségről és a háláról. Nagyon fontos tudni az életünkben, hogy ki van velünk, ki az, aki segít nekünk és ki az, akinek mi segítünk. 

Felföldi László az egyházközségek közösségeiben megélt programok megvalósítására, a ministránsok között baráti kötelékek kialakítására buzdította a ministránsokat, hogy egyenként és közösségben is egyre erősebben kapcsolódjanak Jézushoz, valódi barátai legyenek.

Jézus Krisztus azt mondta: „veletek vagyok mindennap, a világ végéig” (Mt 28,20). Veletek vagyok, ez azt jelenti, hogy ennek a kapcsolatnak, barátságnak ti is tagjai vagytok, amikor odaálltok az oltárhoz. A szentmisén ezt a barátságot, a Jézushoz való tartozásotokat fejezitek ki az oltárszolgálattal

– fogalmazott Felföldi László, majd felhívására a ministránsok gondolatban köszönetet mondtak annak a személynek, aki az oltár szolgálatára hívta őket. A megyéspüspök háláját fejezte ki Kürtösi Krisztián paksi plébánosnak és csapatának, hogy vendégül látták a gyermekeket, valamint Kovács József püspöki titkár, egyetemi lelkésznek és csapatának a ministránsnap programjainak megvalósításáért.

A ministránsnapi szentmise külsőségeiben is különleges volt, hiszen valóságos ifjúsági szentmise részesei voltak a ministránsok, akik ezúttal nem az oltár mellett foglaltak helyet, hanem a templom padjaiban ültek jellegzetes fehér, vagy világosbarna viseletükben. A liturgia olvasmányait szintén ministránsok olvasták fel és a zenei szolgálatban is részt vettek hitoktatóik iránymutatása mellett. A könyörgéseket és az imaszándékokat szintén a ministránsok olvasták fel vagy épp fogalmazták meg saját szavaikkal.

Forrás és fotó: Pécsi Egyhézmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre