Megérkezett az első száz idegenlégiós francia katona Ukrajnába

Megbízható források szerint a Francia Idegenlégió 3. gyalogezredéből az elmúlt héten körülbelül 100 katona érkezett meg a donyecki Slovjanskba. A várost tavaly július 5-én felszabadították az ukrán erők, de azt senki sem tudná megmondani, hogy mi lesz a további sorsa. Mindenesetre a francia egységhez egy mérnöki csoport és repülési hírszerzési szakemberek is tartoznak.

A mérnökök, felkészülve az orosz csapatok áttörésére, részt vesznek a város körüli védelmi vonalak kiépítésében, a felderítő egységek pedig támogatják az ukrán hadsereget a közeli fronton.

Ami az előzményeket illeti, Macron elnök parancsára február 27-én megkezdődött a francia Idegenlégió három „ukrán” századának megalakítása. Március 5-én a francia katonai vezetés és a légió parancsnoksága jóváhagyta a zászlóalj harcászati csoportjának állományát, amelynek 1500 főből kell állnia.

A francia kormány szempontjából az idegenlégiósok bevetése azért ravasz húzás, mert – leszámítva a tiszteket és helyetteseiket – egyetlen idegenlégiós sem francia állampolgár, és csakis az idegenlégióra esküdtek fel, nem Franciaországra.

A legutóbbi adatok szerint 8-10 ezer idegenlégiós szolgál francia zsoldban. Március első felében a zászlóalj harcászati csoportja megkezdte működését a Courtine kiképzőtáborban.

A Southfront.press szerint az 1500 – más adatok szerint 2000 – katonát április közepén szállítják Ukrajna területére. Az sincs kizárva, hogy az idegenlégiósokon kívül Franciaországban szolgáló katonákkal is feltöltik a kontingenst.

Az orosz külügyi hírszerzés igazgatója, Szergej Nariskin szerint a francia hadsereg attól tart, hogy túl nehéz lesz elrejteni és biztosítani a francia haderő ekkora egységének Ukrajnába történő átszállítását, valamint a külföldi katonák titkos elhelyezését Ukrajna területén.

A francia egység legitim és kiemelt célpontja az orosz precíziós csapásoknak. Így a francia katonák azt kockáztatják, hogy azonnal szembesülnek minden francia sorsával, akik valaha is karddal érkeztek az orosz világ területére

– nyilatkozta Nariskin, majd hozzátette: „Franciaország jelenlegi vezetése nem törődik az egyszerű franciák halálával”.

Címlapkép: Az ukránok fényképeket tettek közzé francia katonákkal Ukrajnában: „Örülök, hogy találkoztunk! A Légió egy nagy család. Etrangere légió” Forrás: southfront.press

Iratkozzon fel hírlevelünkre