PDSZ: “Egyetértünk azzal, hogy a fiatalok ne vásároljanak és fogyasszanak energiaitalokat”

„Bizonyított, hogy az energiaitalok károsak, a fiataloknak semmiképpen nem ajánlott a fogyasztásuk” – írta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja a Vasárnap.hu kérdéseire válaszolva.

A kormányzati intézkedésekkel szemben rendre kritikus szervezet tehát ezúttal a kormányoldalról, jelesül a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) részéről érkező törvényjavaslat mellett foglalt állást.

Nacsa Lőrinc és Hollik István benyújtotta az energiaitalok 18 éven alattiaknak való eladását tiltó törvényjavaslatot

A törvényjavaslat szerint a jövőben a 18 évnél fiatalabbak számára tilos energiaitalokat értékesíteni. Az indoklásban szerepel többek között az is, hogy a Magyar Kardiológusok Társasága, valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakértőinek véleménye egybehangzóan az, hogy a fiatalok túlzott energiaital-fogyasztása jelentős egészségügyi veszélyt jelent.

A kávé és az energiaital nem ugyanaz – Hal Melinda klinikai szakpszichológussal a kiskorúak koffein fogyasztásáról

Erre is egyetértőn reagált a PDSZ: „A pedagógiai munka során külön figyelmet kell fordítani az energiaitalok káros voltára, ezt a pedagógusok tudják is” – hangsúlyozta.

„Az pedig egyértelmű, hogy közoktatási intézményben ennek árusítását és bevitelét tiltani kell, ezt teszik is az intézmények házirendjükben” – tette hozzá.

Arra a kérdésünkre, miszerint támogatja-e PDSZ azt, hogy 18 éven aluli fiatalok ne vásárolhassanak energiaitalokat, azt írta Nagy Erzsébet, hogy bár ilyen tervezet eddig véleményezésre nem jutott el hozzájuk, de egyetértenek a kezdeményezéssel.

„Az energiaitalok káros volta egyértelmű, csakúgy, ahogy az alkoholé és a kábítószereké is” – szögezte le válaszában a PDSZ választmányi tagja.

„Természetesen egyetértünk azzal, hogy a fiatalok ne vásároljanak és fogyasszanak energiaitalokat

– folytatta –, de hogy ezt ne tegyék, annak legjobb módja az edukáció. Sajnos, ha csak annyi történik, hogy a vásárlást betiltják, az ellenkező hatással szokott járni, általában könnyen ki is játsszák az előírást, és tapasztaltuk számos más esetben is, hogy ezzel még vonzóbbá teszik a fiatalok számára a tiltott dolgot” – mutatott rá.

„De sok múlik a rendelkezés részletein is. Amennyiben a jogszabálytervezet vagy kormányzati javaslat erről hozzánk eljut, úgy azt megvitatjuk, és határozatot hozunk róla” – fogalmazott Nagy Erzsébet.

Ide kapcsolódik, amit Rétvári Bence államtitkár mondott a törvényjavaslat szerdai vitájában, miszerint a Belügyminisztériumban is volt egyeztetés családokat és szülőket képviselő szervezetekkel az ügyben. Érthető, hogy velük, hiszen a gyermekek nevelése elsősorban az ő dolguk és felelősségük.

„Az oktatásnak egyébként nem egy puszta tiltó rendelkezéssel, hanem prevencióval, tájékoztatással kell reagálni elsősorban olyan káros jelenségekre, amelyek a fiatalok egészségét veszélyeztetik” – írta portálunknak a PDSZ választmányának tagja.

„Ne legyen trendi, ne legyen menő az energiaitalok fogyasztása, csakúgy, ahogy az alkohol- és a kábítószerfogyasztás, valamint a dohányzás sem!” – zárta portálunknak adott válaszát Nagy Erzsébet.

A közelmúltban Latorcai Csaba, a KDNP ügyvezető alelnöke véleményét is kikértük az energiaitalok korlátozását indítványozó törvényjavaslatról.

Latorcai Csaba: A sporttól és a pihenéstől, ne az energiaitaloktól legyenek fittek a gyerekek

A kereszténydemokrata politikus kifejtette,

„fontos, hogy kialakítsuk a megfelelő együttműködést a szülőkkel, hogy a szülőket is edukáljuk, mert sokan nincsenek tisztában az energiaitalok káros hatását illetően,

különösen a serdülő gyermekek egészsége vonatkozásában. Tehát fontos, hogy konzultáljunk a szülőkkel, hogy lehetőség szerint ne adjanak 18 év alatti gyermekeiknek energiaitalt. Ne az energiaitaloktól legyenek fittek, hanem attól, hogy kipihenik magukat, hogy sportolnak, hogy közösségben élnek” – fogalmazott.

A fentiekből pontosan kiviláglik, hogy a kormány oldaláról fontos az edukáció. Lám, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ebben a kérdésében is a kormányzati álláspontot képviseli.

Iratkozzon fel hírlevelünkre