Ferenc pápa imát kért Kazahsztán árvíz sújtotta lakosságáért

Ferenc pápa imát kért az áradások sújtotta kazahsztániakért. A természeti katasztrófa a közép-ázsiai ország számos régióját érintette, és emberek ezreinek evakuálását vonta magával. A pápa felhívást intézett a szentföldi, ukrajnai és mianmari konfliktusoktól szenvedőkért is.

„Szeretném kifejezni lelki közelségemet Kazahsztán népéhez” – hangsúlyozta Ferenc pápa a szerdai általános audienciáján, utalva a közép-ázsiai ország számos régióját sújtó hatalmas áradásra. 

Mindenkit arra kérek, hogy imádkozzon azokért, akik e természeti katasztrófa hatásaitól szenvednek

– hangsúlyozta a pápa, arra buzdítva, hogy  „Még a nehézségek idején is idézzük fel a feltámadt Krisztus örömét”. Ferenc pápa olasz nyelvű köszöntésében ismét imádkozott mindazokért, akik a világot sújtó háborúk miatt szenvednek. Gondolataim a meggyötört Ukrajnára, Palesztinára és Izraelre irányulnak – mondta. A világot sújtó háborúk kapcsán azt kérte:

Ne feledkezzünk meg Mianmarról, kérjünk békét az Úrtól, és ne feledkezzünk meg testvéreinkről, akik oly sokat szenvednek ezeken a háborús helyeken.

Oroszország és Kazahsztán több mint százezer ember evakuálását rendelte el, miután a gyorsan olvadó hó következtében a folyók a gátat átszakítva kiöntöttek. A bekövetkezett áradás a legsúlyosabb volt a térségben az elmúlt hetven évben – jelentette a Reuters hírügynökség. Az özönvíz rengeteg települést borított el az Urál-hegységben, Szibériában, valamint az Urál és a Tobol folyók mentén fekvő területeken. A folyók néhány óra alatt méterekkel a valaha feljegyzett legmagasabb szintre emelkedtek.

Forrás: Vatican News

A címlapképen Ferenc pápa hetenkénti általános kihallgatására érkezik a vatikáni Szent Péter térre 2024. március 13-án.
MTI/AP/Andrew Medichini

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre