Közelednek Ursula von der Leyen végnapjai?

Junckerhez képest Ursula asszony óriásnak tűnt 2019-ben, de időközben Soros embere lett – nyilatkozta még tavaly decemberben Orbán Viktor egy videóban. Alig egy hónapja pedig kiderült, hogy a miniszterelnök már nem támogatja Ursula von der Leyen újrajelölését.

Sajtószóvivője, Havasi Bertalan szerint

a miniszterelnök álláspontja szerint az elmúlt öt év az Európai Unió legkudarcosabb öt éve volt. Azokat a vezetőket, akik ez idő alatt irányították az EU-t, el kell küldeni.

Hogy ezt nem csak Magyarországon gondolják így, az kiderült az IPSOS közvéleménykutató intézet felméréséből is. A 18 tagállam 26 ezer uniós polgárából álló mintában csupán a megkérdezettek 37 százaléka ítélte jónak az Európai Bizottság munkáját, 31 százaléka negatívan, 32 százaléka pedig nem tudta vagy nem akarta megítélni azt. Eszerint jelenleg a választók közel kétharmada (63 százaléka) gondolja úgy, hogy az EU végrehajtó szerve nem találja meg a közös hangot az európaiak többségével; és akkor még finoman fogalmaztunk.

A felmérést megrendelő Euronews szerint a Bizottságról mindössze három ország lakosai vannak aránylag jó véleménnyel: Portugália (61 százalék), Dánia (54 százalék) és Spanyolország (54 százalék), bár ezek a számok sem túl meggyőzőek. Franciaországban a megkérdezettek 36 százaléka egyértelműen rossznak tartja von der Leyen és a Bizottság munkáját, 46 százaléka pedig „nem tudja megítélni.”

Kelet felé haladva még kedvezőtlenebbek a számok. Ausztriában a választók 41 százaléka látja rossznak a bizottság munkáját, Magyarországon és Csehországban ezt a válaszadók 38 százalék gondolja így.

A „politikailag szélsőségesnek” tekintett pártok közül – például a francia Rassemblement National, az olasz Lega vagy az Alternatíva Németországért (AfD) szavazói a legkritikusabbak a Bizottság munkájával kapcsolatban: mindössze 12 százalékuk ítéli meg pozitívan, 61 százalékuk pedig negatívan.

Címlapkép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Iratkozzon fel hírlevelünkre