Palánki Ferenc: Az ember halálra ítélte az életet, mert nem ismerte fel Istennek, az élet forrásának a látogatását

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a húsvétvasárnapi szentmisét egyházmegyénkért, a nyíregyházi egyházközség híveiért, különösen is a betegekért ajánlotta fel a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. 

Palánki Ferenc homíliájában többek között arról beszélt, hogy az ember halálra ítélte az életet, mert nem ismerte fel Istennek, az élet forrásának a látogatását. Azáltal, hogy megölte az életet, a saját életét ölte meg. De ezzel nincs vége mindennek, mert Jézus végigment a keresztúton, elszenvedte a halált, és ezzel bizonyította be az Isten végtelen szeretetét az ember iránt.

A főpásztor az egyházmegye papnövendékeivel szentsírt látogatott meg a vidéki templomokban Nagyszombaton. Egyik templomban a szentsír melletti plakáton ez állt: „Jézus mindkét életet, az enyémet és az övét nem tarthatta meg. Az egyiket oda kellett adnia. Az enyémet választotta, és a saját életét adta oda.” A megyéspüspök így fogalmazott:

Ennyire szeret az Isten. Belegondolunk-e abba, hogy Isten helyettem, értem halt meg, önmagánál is jobban szeretett engem, és közben megtörte bennünk a bűn, a halál uralmát, ha elfogadjuk, ha együttműködünk az ő kegyelmével?

Emlékeztetett, Ferenc pápa keresztúti elmélkedésében azt írja: „Jézus eltörölte a távoli és sebezhetetlen Isten képét.” Egészen közel jött és közösséget vállalt velünk, emberekkel. Ahogy Szent Pál írja: „engedelmes volt mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig. Ezért fel is magasztalta őt Isten mindenek fölé, és azt a nevet adományozta neki, amely minden névnél nagyobb (Fil 2,8-9). Palánki Ferenc hangsúlyozta, a feltámadás hite az életünk középpontja kell hogy legyen, új életet kaptunk, hogy képesek legyünk igaz emberként élni, úgy, ahogy az emberhez méltó.

A feltámadt Jézus miről beszél az apostoloknak, akiknek megjelent? Nem arról, hogy milyen a túlvilág, hanem arról, hogyan kell élni, meg kell változnunk, meg kell őt ismernünk, a tanítását érvényesnek kell tekintenünk.

– hívta fel a figyelmet a főpásztor. Megjegyezte, amikor Szent Péter apostol megtagadta Jézust, mondván: „Nem ismerem azt az embert…” (Mk 14,71), valóban nem ismerte őt, mert amikor Jézust elfogták, kardot rántott, erre Jézus azt mondta neki: „Tedd vissza hüvelyébe kardodat! Aki kardot ragad, az kard által vész el” (Mt 26,52).

A feltámadás után Péter és János odarohantak a sírhoz, Péter ment be elsőnek, de az evangélium nem írja, hogy Péter hitt, hanem János, a fiatal apostol „Látta és hitt” (Jn 20,8). Péterben mikor lett teljessé a változás? Akkor, amikor Jézus harmadszor föltette neki a kérdést: „Szeretsz-e engem?” „Uram, te mindent tudsz, te tudod, hogy szeretlek téged” (Jn 21,17).

– idézett Palánki Ferenc.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

A címlapképen énekeskönyv egy hívő kezében a budavári evangélikus templomban, ahol Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke igét hirdet húsvétvasárnap, 2024. március 31-én. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre