Fülöp Attila: A társadalom segítségére és nyitottságára is szükségük van a gyermekvédelmis gyerekeknek

Az apáik vétkeiért a fiúk nem felelősek. Ne a gyermekvédelemben nevelkedett gyermekeken verjük le, hogy miért kerültek ilyen helyzetbe – fogalmazott Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, kereszténydemokrata politikus a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Azt mondta, szemléletváltásra van szükség például abban, hogy ha egy fiatal a gyermekvédelmi rendszerből kilépve elmegy egy állásinterjúra, akkor ne tépjék szét az önéletrajzát azért, mert a gyermekvédelemben nevelkedett.

“A gyermekvédelemben dolgozók nem fogják tudni megoldani azt, hogy a rendszerből kikerülve az életének a hátralevő részében mi lesz a gyermekekkel. Nyilvánva­lóan az őket ért traumákat fel kell dolgozni, de akkor is szükség van a társadalom segítségére és nyitottságára, hogy a gyermekvédelmis lányokat és fiúkat segítsük abban, hogy integráljuk őket” – mondta az államtitkár.

A politikus az interjúban elmondta, hogy összesen 23 ezer gyermek él ma a gyermekvédelem rendszerében.

Fülöp Attila kijelentette: nincs tolerancia a pedofília kapcsán! Kitért arra a negatív jelenségre is, miszerint egyre rosszabb mentális állapotban vannak a gyermekek, ami hatványozottan igaz a gyermekvédelemben lévőkre: “egyre rosszabb a pszichés állapotuk, ahogy az is tendencia, hogy bármilyen szexuá­lis deviancia is sokkal könnyebben utat tör magának. Eddig is kellően szigorú törvényeink voltak, de ha ezt a jelenséget meg akarjuk előzni, akkor tovább kell szigorítani” – szögezte le.

Olyanok dolgozzanak a gyermekvédelemben, akikről meg vagyunk bizonyosodva, hogy mentesek olyan hajlamoktól, aminek a vége az lehet, hogy bármelyik gyermeket is bántalmazás éri

– mondta Fülöp Attila. Hozzátette, hogy éppen ezért van szükség a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek komplex pszichológiai vizsgálatára, melynek előkészítése zajlik. Alaposan átvilágítjuk, kik dolgoznak a gyermekvédelmi intézmények élén – mondta.

Beszélt arról is, hogy a parlament tavaszi ülésszaka során benyújtandó törvénycsomag megerősíti a gyermekvédelmi rendszert.

Kiemelte, hogy 2018-ban bevezették azt a minden intézmény számára kötelezően alkalmazandó protokollt, amely szerint a gyermekbántalmazási esetek nem maradhatnak következmények nélkül, minden ilyen esetben jegyzőkönyvet kell készíteni, és indokolt esetben feljelentést kell tenni. Ennek az ellenőrzése zajlik most.

Fülöp Attila rámutatott, hogy a szociális és gyermekvédelmi területre 2010-ben 325 milliárd forint jutott, míg idén ez az összeg a négyszeresére, 1463 milliárd forintra nőtt. Ezen belül csak a gyermekvédelmi intézményekre 40 milliárd forint helyett 127 milliárd forint jutott.

Az államtitkár szerint a gyermekvédelem kapcsán a kormány semmilyen támogatást nem kap a baloldal részéről.

A gyermekvédelem ügye számukra azt jelenti, hogy 20-25 évvel ezelőtti bírósági iratok aberrált részleteit szemezgetik és hozzák napvilágra. Ezzel egy szemernyit nem fognak segíteni, sem a gyerekeknek, sem a gyermekvédelemben dolgozóknak. Ez egészen biztos

– fogalmazott. Hozzátette, hogy ebben a kérdésben a kormánypárti frakciók csak magukra számíthatnak.

Nekünk kell kidolgozni a törvényt, hogy megvédjük a gyermekeket, a gyermekotthonokat, valamint az ott dolgozókat

– mondta.

Címlapkép: Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára. Forrás: Facebook/Fülöp Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre