Keresztények százezrei nem ünnepelhetik a húsvétot

A keresztény jogvédő szervezetek szerint mintegy 350-400 ezer Jézusban hívő személyt fenyeget közvetlen életveszély a világban. A keresztényeket gyilkoló szélsőségeseket több helyen az állam és a jogrend védi – számolt be az Euronews.

Az Aid to the Church in Need (ACN), a katolikus jótékonysági szervezet 2023-as jelentése szerint a keresztényüldözés növekszik. Jelentésük szerint világszerte csaknem 340 millió keresztény – vagyis minden nyolcból egy – él olyan országban, ahol az üldöztetés valamilyen formáját elszenvedik.

A keresztényellenes terror nem véletlenszerű, hanem egyre inkább szisztematikus és rendszerszintű (például Afganisztánban és Szomáliában), amit az elmúlt évek folyamatosan emelkedő esetszáma bizonyít. Egyre több az olyan agresszió, amelyeket a hatóságok nem vizsgálnak ki, nem szabnak ki büntetést, sőt, az áldozatot és családját intik hallgatásra.

A be nem jelentett vagy eltussolt esetek számát a keresztény jogvédő szervezetek még felmérni sem tudják. Ferenc pápa tavaly decemberben 360 millió keresztény üldöztetéséről vagy politikai-jogi diszkriminációjáról beszélt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa tavaly határozatot hozott a vallásszabadság és a vallási türelem védelme mellett, de eddig nem ismertek konkrét intézkedések ezek végrehajtására.

A támadások többsége iszlám államokban történik

A statisztikák szerint Nigéria az egyik legveszélyesebb hely a keresztények számára, hiszen az ország északi részén a sária van érvényben. Januárban több tucat nigériai falut ért támadás, melyek során mintegy 200 keresztényt öltek meg. A sorozat folytatódott február 16. és 19. között, amikor a terroristák több faluban 23 embert meggyilkoltak.

Az elmúlt években Pakisztán is egyre veszélyesebb hellyé vált a keresztények számára. Február 5-én hat muszlim fegyveres tüzet nyitott keresztények egy csoportjára egy piacon. Áldozatuk egy 14 éves fiú, Sunil Masih volt. A gyilkosok további rajtaütésekkel fenyegették meg a lakosokat, majd elmenekültek a helyszínről, és azóta senkit nem fogtak el közülük – írja az Euronews.

A címlapkép forrása: AP Photo/Sunday Alamba

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre