Hatalmas kiváltság lelkészként szolgálni egy angol labdarúgóklubnál

A húsvét az angol Premier League, vagyis az angol labdarúgó élvonal csapatai és szurkolói számára is különleges időszak. A meccsek sora nem áll meg, viszont a bajnoki hajrá miatt nő a tét, így a kluboknál dolgozó lelkészekre ilyenkor kiemelten fontos szerep hárul.

Peter Crumpler tiszteletes, az anglikán egyház lelkésze, kommunikációs szakember a christiantoday.com oldalon írt arról, hogy a jelenlegi időszak, a szezon hajrájához közelítve igen sűrű a kluboknál dolgozó lelkészek számára. Rövidesen eldől, hogy mely csapatok esnek ki a legjobbak közül, kik jutnak feljebb, ki lesz a bajnok, és hogy mely csapatok szerepelhetnek jövőre az európai kupaporondon.

Az angol élvonalban jelenleg 11 klubnak van lelkésze, az alsóbb osztályú – ám szintén profi – egyesületeknél pedig további 55-nél, egyes csapatoknál több is. Sőt, az amatőr kluboknál, s természetesen a női csapatoknál is szolgálnak lelkészek szerte Angliában.

Matt Baker, a Sports Chaplaincy igazgatója, egyben a Charlton Athletic lelkésze elmondta, az a dolguk, hogy kezdeményezően és hatékonyan vegyenek részt a klubok mindennapjaiban. Hallgassák meg, támogassák a játékosokat és a csapat mellett dolgozókat, akár van hitük, akár nincs.

A súlyos sérülésből hosszú ideje lábadozó játékosok támogatása ugyanúgy feladatuk, mint például egy személyzet tagját ért tragédia, gyászesemény feldolgozásának segítése.

Matt Baker elmondta, nagyon szereti a hivatását, úgy fogalmazott, hogy „hatalmas kiváltság lelkészként szolgálni egy labdarúgóklubnál”.

15 évvel ezelőtt egy játékos megkérdezte tőlem, hogy imádkoznék-e vele a meccsek előtt. Már az első alkalommal több játékos részt vett benne, és a szezon hátralévő részében minden meccs előtt együtt imádkoztunk

– mondta Matt Baker, s hozzátette: „ez azóta is folytatódik, mindig vannak keresztény játékosok a csapatban, így a hazai mérkőzések előtti ima a rutin részévé vált azok számára, akik ezt igénylik. Amikor más vallású játékosaink is voltak, rendelkezésre bocsátottunk számukra egy szobát, hogy ők is imádkozhassunk.”

A lelkész arról is beszélt, hogy egy sikeres, a bajnoki címért hajtó csapatban általában nehezebb a dolga a lelkészeknek, mint azoknál a csapatoknál, amelyek a tabella végén kullognak.

„Amikor egy klub küzd, akár a pályán, akár a pályán kívül, akkor nagyon értékelik a lelkészük támogatását” – fogalmazott.

Címlapkép: Szoboszlai Dominik, a Liverpool (k) és Marcus Rashford, a Manchester United játékosa (j) az Angol Labdarúgó-szövetség Kupája, az FA-kupa negyeddöntőjében játszott Manchester United-Liverpool mérkőzésen a manchesteri Old Trafford Stadionban 2024. március 17-én. Fotó: MTI/EPA/Adam Vaughan

Iratkozzon fel hírlevelünkre