“Azt nem mondták, hogy látni fogom a halott babámat!” – Az abortusztablettát használó nők 4 százaléka sürgősségire kerül

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) szerint minden 25. kémiai abortusz (abortusztabletta segítségével végzett eljárás) során végül sürgősségi beavatkozásra van szükség.

A Lifenews.com által közölt írásban a szerző arra hívja fel a figyelmet, hogy az amerikai gyógyszerfelügyelet meggondolatlanul veszélyezteti a nők egészségét azzal, hogy eltörölte a korábbi biztonsági előírásokat az abortusztablettát használó nők számára. Arra is felhívja a figyelmet, hogy most az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága kezdeményezett eljárást, amely megkérdőjelezi az FDA intézkedéseit. A majdani döntés értelmében a hatóság felelősségre vonható lehet azért, hogy megszűntette azokat a biztonsági előírásokat, amelyek eredetileg ezeket a szereket használó nők és lányok egészségének védelmében hoztak. A bíróság a napokban hallgatja meg a feleket az ügyben. 

A korábbi szabályozás megkövetelte, hogy az abortuszt előidéző gyógyszert a betegnek csak közvetlenül adhatta ki az abortuszszolgáltató, és többszöri személyes látogatást írt elő a beavatkozás előtt és után is. Ennek orvosi indoka, hogy a nőknek folyamatos orvosi felügyeletre van szükségük, ha olyan magas kockázatú gyógyszereket szednek, mint ez a tabletta. A szerző szerint az FDA elárulta a nőket, amikor megszüntette a személyes orvosi vizsgálatot, hiszen a beavatkozás során sok komplikáció adódhat: többek között méhen kívüli terhesség, súlyos vérzés és életveszélyes fertőzések miatt.

A gyógyszer engedélyezésekor, 2000-ben a hatóság még azt is előírta, hogy legfeljebb hét hetes vagy az alatti terhességi korban lévő nőknek írhatják fel a gyógyszert, és be kellett jelenteni a súlyos szövődményeket.  16 évig megkövetelték a szigorú biztonsági előírásokat, aztán az FDA hirtelen eltávolította ezeket anélkül, hogy megfelelően értékelte volna a döntésnek a nők egészségére gyakorolt ​​hatását – hívja fel rá a figyelmet az életvédő lap cikke, hozzátéve, hogy amikor 2021-ben végül eltörölték a személyes konzultációra vonatkozó követelményeket is, a nőket olyan helyzetbe kényszerítették, ahol lehetséges kompikációk esetén csak az amúgy is túlterhelt sürgősségi ellátásra támaszkodhatnak.

Az orvosok most első kézből láthatják, mit okozott a gyógyszerészhatóság meggondolatlan döntése: orvosi vizsgálat nélkül ugyanis sem a terhességi kor nem állapítható meg megbízhatóan, sem a méhen kívüli terhesség ténye nem zárható ki.

Az FDA meggondolatlan intézkedése miatt az abortusztablettákkal kapcsolatos sürgősségi esetek aránya több mint 500 százalékkal nőtt az elmúlt 15 évben Amerikában.

Miközben a nőket és lányokat ezeknek a gyógyszereknek a használatára bíztatják azt sugallva, hogy a hatása csupán rövid ideig okoz nehézségeket, a jelentések másról számolnak be: hetekig tartó erős vérzésről, gyötrelmes görcsökről, hányingerről, nem is beszélve a halott és élő babák otthoni megszüléséről.

Egy nő így fogalmazott: „Nem mondták, hogy látni fogom a szemeit és az ujjait. Nem mondták, hogy kezemben fogom tartani a halott babámat.”

A nőknek és a lányoknak azt sem mondják el, hogy orvosi segítség nélkül akár egy súlyos fájdalommal és túlzott vérveszteséggel járó valódi szülést is megtapasztalhatnak, amivel így egyedül kell szembenézniük a saját fürdőszobájukban.

Ugyan itt most a nőket érintő traumákról esik szó, de a gyakori sürgősségi esetek azokat az orvosokat is nehéz helyzetbe kényszerítik, akik lelkiismereti okokból nem szeretnének abortuszt végezni: gyakran érkeznek válságos állapotban lévő nők még dobogó szívű magzattal a klinikára, ahol aztán be kell fejezni a beavatkozást.

Éppen ezért olyan fontos a mostani meghallgatás, amely felelősségre kívánja vonni a az FDA-t az intézkedés miatt. És noha olyan nincsen, hogy biztonságos abortusz, hiszen az mindig a magzat halálával végződik, a nők életének és egészségének védelme miatt a minimális egészségügyi előírások visszaállítása elengedhetetlen – mutat rá a Lifenews.com cikke.

Forrás: Lifenews.com

Kiemelt képünk forrása: Lifenews.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre