Szakrális és népi hagyományokkal is készül a Skanzen a húsvétra!

Számos színes programmal vár a Szabadtéri Néprajzi Múzeum húsvétvasárnap és hétfőn is, ahol belecsöppenhetünk a keresztény kultúrkör hangulatába, megkóstolhatjuk ízeit, megfesthetjük színeit. Az egyházi ünnep mellett a tavaszvárásnak, a tavaszi megújulásnak is az ideje a húsvétot megelőző időszak, amelyhez számos hiedelem, népszokás kapcsolódott.

A húsvéti locsolkodás és a tavaszi mulatságok hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes táncosai elevenítik meg a Skanzenben. Kézműves vásár, gólyalábasok előadása színesíti a rendezvényt. A színpadi programok során húsvéti történeteket és mesét mond Csernik Szende és Gulyás László. Itt lesz Paprika Jancsi és a Ládafia Bábszínház, zenél a Varga Helena Band, a HoldDalaNap és koncertet ad a 40 éves Makám Zenekar.

A kézműves foglalkozások középpontjában a hímes tojás áll, melyet írókázhatnak,  berzselhetik a látogatók, és megcsodálhatják az aprólékos precizitással készülő patkolt tojásokat. Megismerhetik számos Kárpát-medencei nép tojásdíszítési motívumait, készíthetnek textilnyulat és tyúkot, gyapjúbárányt vagy tojás fülbevalót is a rendezvényén. Lesz tojáslabirintus, tikmony-nyomozás, húsvéti játszókert, pecsétgyűjtő játék és szagosvíz bemutató.

Szakrális programokból sem lesz hiány, vasárnap az Óbudavári katolikus templomban katolikus, hétfőn a Mándi református templomban református istentiszteletet tartanak, a Négy templom, egy ünnep címmel pedig vezetett tematikus túra járja körbe a Skanzen templomait.

A tavaszi szünetben – március 28-tól április 7-ig – tavaszi témahéttel készül a múzeum, ahol a húsvéti készülődés mellett a húsvét utáni szokások is megjelennek.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre