Peruban az anyával egyenlő jogai lesznek a magzatnak

Peruban törvényjavaslatot fogadtak el a várandós nők és meg nem született gyermekeik védelme érdekében, ami a terhesség minden szakaszára vonatkozik: a jogszabály úgy fogalmaz, hogy az anya és a gyermek élete azonos jelentőséggel bír. A törvényjavaslat azután született, hogy Peru 2023-ban módosította alkotmányát, elismerve, hogy az emberi élet a fogantatáskor kezdődik.

Néhány hónappal azután, hogy Peru módosította alkotmányát és elismerte, hogy az élet a fogantatáskor kezdődik, most törvényileg is megerősítették ezt: az újonnan elfogadott javaslat az anya és a gyermek számára is védelmet biztosít a terhesség minden szakaszában.

A Catholic News Agency tudósítása szerint a törvényjavaslat könnyedén átment a perui kongresszuson, 87 szavazattal, 18 ellenében, 7 tartózkodás mellett. Az új jogszabály jelenleg Dina Boluarte elnök íróasztalán van, aki várhatóan aláírja azt.

A törvény előírná, hogy az állami,- és magánintézmények különleges védelmet nyújtsanak mind a várandós nők, mind születendő gyermekük számára a terhesség minden szakaszában, továbbá a szülés utáni időszakban. Ez magában foglalja az átfogó egészségügyi ellátás garantálását, a rutinvizsgálatoktól kezdve egészen a szülésig, sőt azon túlmenően is. Külön érdekesség, hogy elismeri az apák jogait, s rájuk is vonatkoznak ugyanazok az előnyök.

A most született törvényjavaslat meg tudja továbbá akadályozni, hogy a perui büntetőtörvénykönyv alapján létezhessen az országban abortuszhoz való jog. Korábban az ott foglaltak szerint ugyanis a várandós anya egészségügyi állapotára hivatkozva lehetett kérni “terápiás abortuszt”.

Az új passzus ezzel szemben megállapítja és elismeri a csecsemők jogát ahhoz, hogy „egészséges, tisztességes és biztonságos környezetben szülessenek”.

A perui döntés óriási lépcsőfok a magzati jogok érvényre jutásában, főként napjainkban, amikor egyes nemzetek éppen alkotmányukba erőltetik az abortuszhoz való jogot.

Forrása: Aleteia.org

Kiemelt kép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre