Nézőpont Intézet: Csődközelben a gazdag főváros

Budapest legfontosabb jövedelmi forrása, az iparűzési adóból származó bevétel Karácsony Gergely főpolgármesteri hivatali ideje alatt 85 százalékkal nőtt, vagyis közel duplájára emelkedett – derült ki a Nézőpont Intézet legújabb kutatásából. A közleményben megjegyezték, a főpolgármesteri ciklus alatt Karácsony Gergely és az általa kinevezett Gyurcsány-közeli vezetők közel 1100 milliárd forint iparűzésiadó-bevétellel gazdálkodhattak, saját bevallásuk szerint, mégis a csőd szélére került a főváros.

A Nézőpont Intézet pénzügyi kutatása kimutatta, Budapest bevételei alapján gazdag városnak számít. A főváros legfontosabb forrása, az iparűzési adó, kiszámítható és stabil módon növekszik. Csak ez a bevételi tétel a 2019-es 304 milliárd forintról 2024-re – az előirányzat szerint – 562 milliárd forintra emelkedhet, amely öt év alatt 85 százalékos emelkedésnek felel meg. Ilyen mértékű növekedés Budapest kivételével egyetlen magyar településen sem történt. A fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztásról szóló, 2006-os törvény értelmében a Fővárosi Önkormányzat 54 százalékot tarthat meg a teljes főváros iparűzésiadó-bevételéből. Mivel 2020 és 2024 között iparűzési adó jogcímen majdnem kétezer milliárd forintot szedhet be Budapest, Karácsony Gergely rendszerébe közel 1100 milliárd forint iparűzésiadó-bevétel érkezik főpolgármesteri ciklusa alatt – írják.

Forrás: Nézőpont Intézet

 

Míg 2019-ben a Tarlós István vezette fővárost illető iparűzésiadó-bevétel a 164 milliárd forint volt, 2024-ben a Karácsony-féle városvezetés számára már 303,5 milliárd forint állhat rendelkezésre. A 2023-as fővárosi költségvetés teljesítéséről zárszámadás ugyan még nem készült, de havi bontású részteljesítéseket közöl a főváros – írja a Nézőpont Intézet.  Ezek alapján Budapestnek 2023. január-december között 265,5 milliárd forint volt az iparűzésiadó-bevétele, amely azt jelenti, hogy a 2022. évi azonos időszakához képest (195 milliárd forint) több mint 70 milliárd forinttal több adót sikerült begyűjtenie.

A várakozások szerint 2024-ben a Fővárosi Önkormányzatot illető iparűzésiadó-bevétel elérheti a 303,5 milliárd forintot, azaz a választási évben Karácsony Gergely 37 milliárddal több iparűzési adóval gazdálkodhat.

Hangsúlyozták, az iparűzésiadó-bevétel közötti területi különbségek tompítására a gazdag önkormányzatoknak szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie, ha Budapest iparűzésiadó-bevételét a szolidaritási hozzájárulással csökkentjük, a 2019-es 154 milliárd forinthoz képest 2024-ben előreláthatóan 227 milliárd marad, amely 47,4 százalékos emelkedésnek felel meg. Amennyiben a Fővárosi Önkormányzat teljes költségvetését nézzük, megállapítható, hogy 2019-ben 285, míg 2024-ben 433 milliárd forint összesített bevétellel tervezett, amely 52 százalékos emelkedésnek felel meg, meghaladva ezzel a teljes időszak várható inflációs mértékét – jelezték.

Mivel a Karácsony Gergely vezette főváros új közfeladatokat az elmúlt ciklusban nem vállalt, így kiadásainak sem kellett volna emelkednie az infláció mértékét meghaladó mértékben. A főpolgármester és társai azonban évek óta a főváros csődközeli helyzetéről beszélnek és megszorító intézkedéseket hoznak. Karácsony Gergely főpolgármester 2023-ban 25 milliárdos „gazdasági túlélőcsomagot” jelentett be annak érdekében, hogy legalább az óév végéig kihúzza Budapest költségvetése. Az intézkedéscsomag nem volt hatékony: elsőszámú helyettese, Kiss Ambrus már 2024 első hónap során elismerte, hogy közel tízmilliárdos mínusszal indították az újévet – fogalmaztak a közleményben.

Kiemelték, megszorító intézkedések a sikertelenség ellenére bőven akadtak. A Budapest Főváros Önkormányzata bevételeinek és kiadásainak 2023. I-XII. havi alakulásáról szóló tájékoztatója szerint 2023-ban a működési költségvetési kiadások a tervezett előirányzattól 10,7 százalékkal elmaradtak, miközben a tervezett bevételek szinte fillérre pontosan teljesültek, vagyis el nem maradó bevételek és csökkenő költségek mellett sem sikerült egyensúlyba hozni a fővárosi büdzsét. Ezek alapján a főváros anyagi nehézségei sokkal inkább pénzügyi felelőtlenségből, semmint a bevételek hiányából származhatnak – jelentették ki.

Érdekesség, hogy a Fővárosi Önkormányzat gazdálkodásának rendszerében Karácsony Gergely kulcspozíciókat adott Gyurcsány Ferenc embereinek – írja a Nézőpont Intézet. A Budapesti Közlekedési Központ Zrt., a Budapest Főváros Vagyonkezelő Zrt., valamint a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. igazgatósági elnökei mind fontos posztot töltöttek be a Gyurcsány-kormány alatt.De a Demokratikus Koalícióhoz köthetők más jelentős fővárosi vezetők is, a fenti cégek, illetve a BKV vagy a BVH Városüzemeltetési Holding igazgatóságából. Emlékezetes, hogy a volt miniszterelnök alatt a magyar állam, negatív külső hatások nélkül, hasonlóan rosszul gazdálkodott és példátlanul magas költségvetési hiányt alakított ki – hívták fel a figyelmet.

Forrás: Nézőpont Intézet

A címlapképen Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre