Semjén Zsolt: Érdemes ahhoz a nemzethez tartozni, amelynek tagjai maradandó értékeket hoznak létre

Az 1848-1849-es szabadságharc és forradalom kitörésének 176. évfordulóján, március 15-e alkalmából állami kitüntetéseket adott át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Karmelita kolostorban csütörtökön.

A díjak átadása előtt Semjén Zsolt a beszédében megjegyezte, hogy mióta ember az ember, végig az egész történelem folyamán, valamilyen formában mindig értékelte a rendkívüli teljesítményeket. Már az antik Görögországban jutalmazták az olimpiákon a legjobb sportteljesítményeket, a rómaiaknál a hatalmas hőstetteket, majd a középkorban, a lovagrendekhez köthetően jöttek létre lényegében az első kitüntetési rendszerek, melyek lévén meghonosult a lovagkereszt és kereszt forma.

Miért éppen március 15-én adják át az állami kitüntetéseket?

Semjén Zsolt hangsúlyozta: azért a március 15-i ünnepi alkalomkor adják át az állami kitüntetéseket, mert a mai magyar kitüntetések eredete az 1848-1849-es szabadságharc és forradalomra időszakára tehető. Bár a díjak ekkor nem kerültek sorozatgyártásba, hanem egyedi, ötvösmesterek általi alkotások voltak, de ezen hagyományokat folytatták az 1920-as években. 1990-ben Antall József miniszterelnök és Szabad György, az Országgyűlés elnöke ebből a hagyományból kiindulva adományozott érdemkeresztek.

Az 1848-1849-es szabadságharc és forradalom 176. évfordulóján, március 15-e alkalmából állami kitüntetéseket adott át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Karmelita kolostorban csütörtökön. Fotó: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

A teljesítmény maradandó

A miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy az államnak az a dolga, hogy “a társadalom visszajelzése alapján a rendkívüli érdemeket, értékeket felismerje és elismerje.” Az elismerés a kitüntetett embernek egy jelzés, hogy életműve nemcsak számára fontos, hanem másoknak is. A nemzet tagjait pedig büszkeség tölti el, azt érezve, hogy érdemes ahhoz a nemzethez tartozni, amelynek tagjai, a honfitársaik nagyszerű dolgokat tettek le a nemzet, és ezáltal az emberiség asztalára.

Semjén Zsolt kiemelte, hogy a teljesítmény maradandó, majd Magyarország kormánya nevében köszönetet mondott a kitüntetettek életművéért és teljesítményükért,

“ami nemzetmegtartó erőt jelent itt és most az egész magyar társadalom számára.”

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést ad át Bernert Zsolt antropológusnak, főmuzeológusnak, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatójának. Fotó: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Semjén Zsolt a Magyar Érdemrend tisztikeresztje, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje, a Magyar Arany Érdemkereszt, a Magyar Ezüst Érdemkereszt, és a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetéseket adta át 47 embernek példaértékű munkájuk, elhivatott és elkötelezett nemzetszolgálatuk elismeréseképpen.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre