Választási kisokos – Ezek a legfontosabb határidők

Június 9-ére írta ki a magyarországi önkormányzati választásokat, illetve az Európai Parlament (EP) magyar képviselőinek választását Sulyok Tamás köztársasági elnök kedden. Mutatjuk a legfontosabb határnapokat, amely érdemes tudnia!

Április 19.: a választópolgárok értesítőt kapnak arról, hogy benne vannak a választásra jogosultak névjegyzékében. Ha nem kapna kézhez értesítőt, úgy a forduljon a helyi választási irodához, illetve a jegyzőhöz!

Április 20.: megkezdődik a hivatalos kampányidőszak, amely a szavazás napján, 19 órakor ér véget.

Május 3.: az EP-választáson induló pártok számára fontos határnap. E napon (16 óráig) kell leadniuk a listát állító pártoknak az összegyűjtött legkevesebb 20 ezer érvényes ajánlást, illetve bejelenteniük listájukat a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Május 6.: az önkormányzati képviselőjelöltek, a polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek e napig (16 óráig) adhatják le az ajánlóíveken összegyűjtött ajánlásaikat.

Május 15.: Az EP-választáson a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok is voksolhatnak. A levélben szavazásra jogosultak eddig a napig (16 óráig) kérhetik regisztrációjukat, amennyiben ezt még nem tették meg.

Május 24.: hazájuk helyett a magyar pártok listájára szavazhatnak az EU más tagállamának Magyarországon lakóhellyel rendelkező állampolgárai is, ha e napig (16 óráig) kérik felvételüket az itteni névjegyzékbe.

Május 25.: a külhoni választópolgároknak a Nemzeti Választási Iroda a szavazólap jogerőssé válását követően eljuttatja a szavazási levélcsomagot, aki nem levélben kérte, ettől a naptól veheti át az általa megjelölt választási irodában vagy külképviseleteken. Amennyiben a választópolgár a szavazási levélcsomagot a választás előtti hetedik napig (június 3.) nem kapja meg, úgy bármely külképviseleten vagy országgyűlési egyéni választókerületi választási irodában személyesen kérheti a pótlását.

Május 31.: aki a szavazás napján nem tartózkodik Magyarországon, de az ország külképviseleteinek valamelyikén szeretne voksolni, eddig a napig kérheti felvételét a külképviseleti névjegyzékbe. Továbbá: aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, szintén eddig a napig kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre.
Ez utóbbi az EP-választásra érvényes, azonban csak kicsit tér el ettől az önkormányzati választást érintő szabályozás, amely a következő: aki a szavazás napján nem a lakóhelyén, hanem a tartózkodási helyén (ideiglenes lakcímén) akar élni a választójogával, eddig a napig (16 óráig) kérheti átjelentkezését.

Forrás: MTI

Címlapkép: freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre