Erősödött az antiszemitizmus Svájcban a gázai háború kezdete óta

Svájcban megnövekedett az antiszemita incidensek száma az Izrael és a Hamász iszlamista palesztin terrorszervezet között dúló harcok kezdete óta – derül ki a Zsidó Közösségek Svájci Szövetsége (SIG) és a Rasszizmus és Antiszemitizmus Elleni Alap (GRA) kedden kiadott tanulmányából.

Tavaly 155 antiszemitizmushoz köthető incidenst azonosítottak, melyekből 114 október 7. után történt. 2022-ben 57 ilyen jellegű támadást jelentettek – ismerteti a dokumentum.

Az incidensek közül tíz fizikai bántalmazással, a többi verbális inzultussal, falfirkákkal és antiszemita plakátokkal volt kapcsolatos – áll a tanulmányban.

A Hamász 2023. október 7-i szörnyűséges terrortámadásának következtében az antiszemitizmus oly módon ütötte föl fejét Svájcban, hogy azt el sem tudtuk képzelni

– írta Ralph Lewin a SIG elnöke és Zsolt Balkanyi-Guery, a GRA munkatársa az éves jelentés előszavában.

A legutóbbi esetre március elején, Zürichben került sor, amikor az Iszlám Állam terrorszervezet tunéziai származású tizenéves támogatója életveszélyesen megsebesített egy ortodox zsidó férfit.

A SIG szerint nem volt példa ilyen gyűlöletbűncselekményre az országban már vagy két évtizede, ami hatalmas aggodalmat és megdöbbenést okozott, illetve emiatt Zürich zsidó negyedeiben erősebb biztonsági intézkedéseket vezettek be.

(MTI)

Címlapkép: Az antiszemitizmus ellen tüntetnek Zürichben 2024. március 3-án. Előző este egy tizenöt éves fiatal késsel súlyosan megsebesített egy ultraortodox zsidó férfit Zürichben. Az elkövetőt elfogták. Fotó: MTI/EPA/Keystone/Walter Bieri

Iratkozzon fel hírlevelünkre