Csaknem háromszáz általános iskolás diákot raboltak el Észak-Nigériában

Közel 300 gyereket raboltak el Kurigában, az észak-nigériai Kaduna állam Chikun önkormányzati körzetében március 7-én, két nappal később Szokoto régióban újabb 15 diákot raboltak el.

Reggel fél 9-kor fegyveres csoportok rohamozták meg a LEA általános iskolát Kurigában. Az iskolai sorakozón történt támadásban nemcsak a gyerekeket, hanem a személyzet néhány tagját, köztük az igazgatót is elfogták, és a közeli erdőbe vitték őket. A 300 fogolyból néhánynak sikerült megmenekülnie, azonban több mint 280 ember még mindig nincs meg. Akik szerencsésen megúszták, az Avvenire nevű olasz portálnak meséltek a történtekről:

A 13 éves Aminu Abdullahi elmesélte, hogy mintegy 50 fegyveres férfi tört be az iskolába, és a levegőbe lőtt. Aminu elbújt a bokrok között, amíg el nem mentek; de a legtöbb osztálytársát magukkal vitték. A 8 éves Alit az emberrablók az osztályteremből bevitték a bozótosba; mezítláb meneteltek, a fegyveresek követték őket. A gyerekek sírtak az éhségtől, a fáradtságtól, a szomjúságtól. Ahogy besötétedett, egy nagy tisztáson kellett aludniuk, eközben sikerült Alinak elmenekülnie.

Két nappal a Kaduna államban történt eset után a Szokoto régióban lévő Gidan Bakuso faluban lévő iskolát támadta meg hasonló módon egy fegyveres csoport. Nigéria tart a jelenség elterjedésétől, az országban az iskolai emberrablások tíz éve nem csillapodnak, mióta a Boko Haram dzsihadista csoport több mint 200 diáklányt rabolt el a Borno államban található Chibok egyik iskolájából. A hatóságok szerint a taktikát azóta a váltságdíjat követelő bűnbandák is átvették.

Forrás: Magyar Kurír

A címlapkép forrása: ICC

Iratkozzon fel hírlevelünkre