A szivárvány fővárosában megtiltották a rendőröknek, hogy német zászlót használjanak

Mint közismert, június közepétől július közepéig Németországban rendezik meg a labdarúgó Európa-bajnokságot. Hat mérkőzésre, közöttük a döntőre is Berlinben kerül sor. A berlini rendőrök azonban, akiket ez idő alatt még a nyaralástól is eltiltottak, csak korlátozott mértékben mutathatják ki örömüket a német válogatott esetleges sikerei miatt. Ugyanis a berlini rendőrfőnök Barbara Slowik megtiltotta nekik, hogy bárhol is fekete-piros-arany színt használjanak. “Elkötelezettek vagyunk a semlegesség mellett” – mondta Slowik a Tagesspiegelnek adott interjújában. Egy nemzetközi sporteseményen, ahol a világ minden tájáról érkeznek vendégek, a rendőrség teljesen pártatlan kell legyen – tette hozzá.

Burkard Dregger, a CDU képviselőházi frakciójának belpolitikai szóvivője szerint a rendőrfőnök döntése jogilag kifogásolhatatlan.

Politikailag azonban elszalasztanak egy lehetőséget. A fekete-piros-arany német zászlónk az egységet, az igazságosságot és a szabadságot jelképezi, és így pontosan azokat az értékeket, amelyekre Berlinnek ma sürgősen szüksége van – nevezetesen a kohéziót és a Németországgal való azonosulást, a szabadságot, a jogállamiságot és a demokráciát

– tette hozzá. Martin Matz, az SPD képviselőházi frakciójának belső szakértője szerinta hazafiakat nem arról lehet felismerni, hogy zászlókat lengetnek.

Berlin kormányzó polgármestere, Kai Wegner (CDU) azt mondta a zászlóvitáról , hogy:

Az Európa-bajnokság az öröm, a szenvedély és a találkozások fesztiválja. Mindannyiunknak jó hangulatban és nyugodtan kell kezdenünk az Európa-bajnokságot.

Ám hozzátette, még mindig szívesen gondolok vissza a 2006-os fekete, piros és arany zászlókra.

Más szövetségi államokban, amelyekből több száz rendőrt küldenek Berlinbe nem volt ilyen zászlótilalom (például 2010-ben), beleértve Szász-Anhaltot is. A brandenburgi belügyminisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a rendőrök zászlóinak betiltása jelenleg nem téma a brandenburgi rendőrség számára. A “Függetlenek” rendőr szakmai szövetség szintén kritizálta a zászlótilalmat.

Ez Berlin különleges útja. Németországban és a világ többi részén senki sem áll elő ilyen ötlettel

– mondta Jörn Badendick, a szövetség szóvivője.

Lehet, hogy egyéni utasításra helyes megtiltani a zászló használatát azoknak az egységeknek, amelyek a német válogatott mérkőzései alatt is a stadionban vannak, hogy beavatkozzanak. De az általános tilalom kezd kicsúszni a kezünkből.

A Biss egyesület amelyet rendőrök alapítottak, gunyorosan csak ennyit közölt:

Ez felveti a kérdést, hogy az olimpiai stadionba telepített rendőrök énekelhetik-e a német himnuszt, vagy vissza kell vonulniuk a katakombákba??

Egy biztos: szivárványos zászlóból nem lesz hiány. A helyszíni beszámolók szerint 2021-ben, Münchenben, a német-magyar meccs előtt nem kevesebb mint 12 ezer szivárványos lobogót osztottak szét a rendezők. A müncheni polgármester ötlete azután futótűzként elterjedt, és több város (Berlin, Köln, Frankfurt) is így állt ki a sokszínűség mellett.

Majd meglátjuk.

A címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre