Palánki Ferenc püspök az ökumenizmusról: Ha nem törekszünk az egység építésére, nem teljesítjük Jézus akaratát

Az elmúlt évtizedekben nagyon sokat fejlődött az ökumené, a keresztény egység építése, az arra való törekvés. Debrecen három püspöknek ad székhelyet, ebből kettő katolikus, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsekkel pedig egységben vagyunk, de Fekete Károly református püspökkel, az evangélikusokkal, a baptistákkal, ortodoxokkal, metodistákkal is építjük azt, mert mindannyian krisztushívők vagyunk – nyilatkozta Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke a dnyem.hu oldalon megjelent interjúban.

“Jézus Krisztus azért imádkozott az utolsó vacsorán, halála előtt egy nappal, hogy az őt követők egyek legyenek. Ha nem követjük, nem törekszünk az egység építésére, nem teljesítjük Jézus akaratát” – folytatta eszmefuttatását a megyés püspök. “A városban gyakran hangzik el az „Együtt vagyunk, Debrecen!” szlogen, amit az egyházi területre is érthetünk: nekünk is fontos, ezt építjük. Mi, a három püspök minden hónapban összejövünk egy kávéra, hogy egymást erősítsük és segítsük. Én sosem azért imádkozom, hogy a reformátusok katolikusok legyenek, hanem azért, hogy jó reformátusok. Bízom benne, hogy a református testvérek pedig azért imádkoznak, hogy én jó katolikus legyek, megálljam ott a helyemet – zárta szavait Palánki Ferenc a helyi ökumenizmusról.”

A Palánki Ferenccel készült interjúnak több évforduló is apropót adott. Március 11-én tölti be a hatvanadik életévét, június 18-án lesz 30 éve, hogy pappá, február 26-án pedig 13 éve volt annak, hogy püspökké szentelték.

Beszélt a helyi, az egyházmegye fenntartásában álló óvodákról és iskolákról is:

“Amikor átvettem az egyházmegyét, a székfoglaló beszédemben megjelöltem azokat a területeket, amelyekre nagyobb hangsúlyt szeretnék fektetni. Ebben benne voltak a családok, akiket leginkább két irányban kell nagyon segítenie az egyháznak: az egyik a gyerekek, a másik pedig az idősek gondozása. A gyerekek a jövő: fontos, hogy legyen hol tanulniuk, fejlődniük a fiataloknak, akiket a keresztény, vagy ha vallásukat nem is gyakorló, de érdeklődő családok ránk bíznak. 2012-ben a Szent József Gimnáziumnak 212 növendéke volt, most pedig – igaz, azóta már óvoda, általános iskola és gimnázium is – 1100. Ezért is kellett fejleszteni. Mi nyitottak vagyunk, nemcsak római katolikusok járnak hozzánk, hanem ránk bízzák a gyerekeiket olyan szülők is, akik reformátusok vagy éppen – ahogy én szoktam fogalmazni – keresők, nem feltétlenül vallásosak, de úgy vélik, ez egy olyan közösség tud lenni, ahová érdemes a gyermeket beíratni, hogy egyfajta értékrendet, olyan nevelést kapjon, ami megalapozza az életét” – mondta.

Egy másik kérdésre válaszolva Palánki Ferenc szólt azokhoz a fiatalokhoz, akik papi hivatásra készülnek:

“Legyenek hűségesek” – tanácsolta nekik. “Aki meghívta őket, ő is hűséges. Az ember saját erejéből nem lesz pap, amikor odaadja készségét, azt mondja: én nem vagyok alkalmas, de kész vagyok rá, hogy kövesselek és szolgáljalak. Isten teszi hozzá a kegyelmet, a segítőerőt azzal, hogy nap mint nap ott van velük. Ha az Istennel való kapcsolatban fejlődni tudnak, ha életfogytig tartó tanulás van, ez a kapcsolat megtart, sőt, nem csak megtart, hanem eltölt örömmel – fogalmazott.

Forrás: Kandert-Mikula Szilvia/dehir.hu

Címlapkép: Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye római katolikus püspöke. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre