A német gazdasági miniszter a tengervíz alatt tárolná az éghajlatot károsító szén-dioxidot

Szén-dioxid tárolás a tenger alatt – a tervet Robert Habeck, a német zöld párt szövetségi gazdasági és energiaügyi minisztere mutatta be.

A tervezet célja, hogy megteremtse a keretfeltételeket ahhoz, hogy az éghajlatot károsító szén-dioxidot a jövőben bizonyos ágazatokban, például a nagy CO2-kibocsátással bíró cement- vagy mésziparban, a termelés folyamán a szén-dioxidot leválaszthassák és a tengervíz alatti tárolókban tárolhassák.

Robert Habeck hangsúlyozta, ez egy fontos lépés afelé, hogy 2045-re Németország klímasemlegessé váljon. A miniszter karbongazdálkodási stratégiáját azzal indokolta, hogy vannak olyan iparágak, ahol a klímasemlegesség más technológiákkal nehezen vagy egyáltalán nem érhetőek el. Vitatott azonban, hogy a technológiát ott is kell-e alkalmazni, ahol a CO2-kibocsátás elvben elkerülhető, például az energiatermelés területén.

Carola Rackete, a német baloldal európai parlamenti választási listavezető jelöltje kritikusan látja a miniszter terveit:

Habeck az Északi-tengert hatalmas szén-dioxid-tárolóvá akarja változtatni.

Hasonló véleményen van Nina Scheer, a koalíciós-társ SPD klímapolitikai szóvivője is. Szerinte az energiatermelés klímavédelme érdekében rendelkezésünkre állnak a megújuló energiaforrások. Karsten Smid, a Greenpeace energiaszakértője hangsúlyozta, hogy tudományosan nem bizonyított, hogy a CO2-tárolók tartósan le vannak zárva.

A témával kapcsolatban a Budnestagban is heves viták folytak

 Lisa Badum (Zöldek) Bundestag-képviselő úgy fogalmazott, hogy a gáztüzelésű erőművek szén-dioxid-leválasztását és tárolását elutasítja a Zöldek parlamenti csoportja. Számos iparági szövetség az Unió-pártok Bundestag-frakciójával összhangban azonban pozitívan nyilatkozott a tervek kapcsán.

Holger Lösch, a Német Iparszövetség (BDI) ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a CO2 leválasztásának, tárolásának és felhasználásának (CCS & CCU) megnyitására vonatkozó alapvető döntés fontos lépés a német ipar klímasemlegesség felé történő versenyképes átalakulásában. A Német Energia- és Vízipari Szövetség (BDEW) is elégedettségét fejezte ki a tervek hallatán.

A múlt héten bemutatott tervek megvalósításához a szén-dioxid tárolásáról szóló törvényt szükséges módosítani annak érdekében, hogy megteremtsék a jogi keretet a CO2-csővezeték infrastruktúrájának fejlesztéséhez és lehetővé tegyék a nyílt tengeren történő tárolást. Ennek kapcsán Robert Habeck eddig a Kancellári Hivatallal és a Szövetségi Pénzügyminisztériummal tárgyalt, így a végleges törvénytervezet még várat magára.


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb