Az örmény katolikus pátriárkát fogadta Ferenc pápa Nareki Szent Gergely ünnepén

Az Örmény Katolikus Egyház főpásztorait, köztük XXI. Rafael Péter Minászján pátriárkát fogadta Ferenc pápa február 28-án, szerdán. Az audienciára Nareki (Naregi) Szent Gergely örmény egyházdoktor ünnepének másnapján került sor. Ferenc pápa ugyan gyógyulóban van múlt heti influenzás tüneteiből, de a szerdai beszédet még Filippo Ciampanelli, a vatikáni Államtitkárság munkatársa olvasta fel helyette.

Az audiencia témája Örményország nehéz geopolitikai helyzete; annak a jelentősége, hogy együttműködjenek a katolikusok az Örmény Apostoli Egyházzal, valamint a hívekkel való kapcsolat volt. 2023-ban több mint 100 ezer örmény kényszerült elhagyni Hegyi- (Nagorno-) Karabahot, azt az enklávét, amelyet katonai offenzívával elfoglalt Azerbajdzsán. Most pedig újabb támadástól és inváziótól kell tartani.

Ferenc pápa arra buzdította a püspököket, maradjanak közel azokhoz, akiket szolgálnak.

Egy olyan világban, amely csupa elszigeteltség és magány – mondta –, gondoskodnunk kell arról, hogy a ránk bízottak érezzék a Jó Pásztor közelségét. Ez magában foglalja a papokat, különösen a fiatal papokat is, akiknek érezniük kell, hogy püspökük közel áll hozzájuk 

– hangsúlyozta. A Szentatya arra is intette az örmény katolikus püspököket, hogy bölcsen válasszák ki utódaikat, olyanokat keressenek, akik a nyájnak szentelik magukat, akik hűek a lelkipásztori gondoskodásban, nem a személyes ambícióik hajtják őket, nem ugródeszkának tekintik pozíciójukat:

Lehet, hogy arra emlékeztettek, hogy egyházatok tagsága nem nagyszámú. Mégis gondoljunk arra, hogy Isten szeret csodákat tenni a kicsikkel.

Ferenc pápa beszédének fontos eleme volt az együttműködés az Örmény Katolikus Egyház és az Örmény Apostoli Egyház között; többször is visszatért erre a kérdésre, kifejezve reményét a jövőbeli egységben.

Őboldogsága, kedves testvérek, végezetül gondoljunk Örményországra, és ez ne csupán szavakban, hanem imáinkban is nyilvánuljon meg, különösen azokért imádkozva, akiknek el kellett menekülniük Hegyi-Karabahból, imádkozzunk a számtalan otthonát vesztett családért

– hívta fel a figyelmet, megjegyezve, azt gondoltuk, az I. világháború lesz az utolsó (…). És mégis, azóta hány tragikus és értelmetlen konfliktusnak és vérontásnak voltunk már tanúi? – tette fel a kérdést.

Emeljük fel szavunkat mindannyian a békéért, hogy megérinthessük az emberek szívét, még azokét is, akiket nem érintenek meg a szegények és rászorulók szenvedései. És mindenekelőtt: imádkozzunk. Imádkozom értetek és Örményországért.

– szögezte le.  Beszédét Szent Nerszész, a 12. századi örmény püspök imádságával zárta, akit a katolikus és az Örmény Apostoli Egyház is szentként tisztel.

Forrás és fotó: Vatican News

Iratkozzon fel hírlevelünkre