Hölvényi György: A szíriai szankciók csak a szenvedők helyzetét rontják!

Az évtizedes változatlanság jelzi: a szankciós politika nem éri el célját, csak a segítségnyújtást nehezíti – jelentette ki Hölvényi György európai parlamenti képviselő a szíriai válságról szóló plenáris vitához benyújtott írásbeli hozzászólásában.

Hölvényi György, az európai néppárti frakció fejlesztéspolitikai szóvivője hangsúlyozta: Szíriában, Európa szomszédságában több mint tizenkét éve megoldatlan a humanitárius és biztonsági válság.

Az évtizedes változatlanság jelzi: a szankciós politika nem érte el célját. Nem kényszeríti ki az Aszad-rezsim meghátrálását. A vezetés megtalálja a túlélés módjait, a bankrendszert sújtó uniós intézkedések csak a segítségnyújtást nehezítik.

A politikus utalva az Európai Tanács által bevezetett fél évente megújított humanitárius kivételekre elmondta: ugyan a szankciók alól mentességet élvez a humanitárius tevékenység, de az életmentő gyógyászati felszereléseket és segítségnyújtáshoz szükséges eszközöket gyártó európai vállalatok képtelenek így előre tervezi. Ez meggátolja a hatékony működést.

„A banki utalások ellehetetlenítése és a félévente megújított humanitárius kivételek megoldást nem, csak bizonytalanságot teremtenek” – közölte Hölvényi György, s hozzátette: ez mindaddig így marad, amíg a humanitárius szektor időkorlát nélküli mentességet nem kap. „Ez nem a rezsimnek tett engedmény, hanem a szenvedőknek nyújtandó hatékony segítségnyújtás alapvető feltétele. A jelenlegi politika ugyanis elsősorban az európai vállalatok, humanitárius szervezetek tevékenységét nehezíti vagy teljességgel ellehetetleníti” – hangsúlyozta.

Felszólalását zárva Hölvényi György rámutatott:

A Szíriával kapcsolatos szankciós politika a leginkább szükséget szenvedőket sodorja a még nehezebb helyzetbe. Közülük is a keresztény közösségek a legkiszolgáltatottabbak. Mégis hiába várnak tőlünk támogatást. A közöny által a legősibb keresztény kultúrát hagyjuk elpusztulni.

Címlapkép: Hölvényi György, a KDNP alelnöke, európai parlamenti képviselő. Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre