Nemzetközi segélyszervezetek vezetői látogattak Vácra

Nemzetközi segélyszervezetek vezetői látogattak Vácra február 8-án, miután február elején szakmai konferencián vettek részt Budapesten. A Caritas Europa vezetője, valamint a nemzetközi Katolikus Segélyszolgálat munkatársai megismerkedtek a helyi karitász munkájával, elsősorban azzal, hogyan segíti az egyházmegye az ukrán menekülteket.

A budapesti szakmai találkozón kilenc ország Karitász-képviselői, a Caritas Europa és a Catholic Relief Services (Katolikus Segélyszolgálat) vett részt. A konferencia végeztével másnap a Caritas Europa főtitkára, Maria Nyman, a Catholic Relief Services országmenedzsere, Sanela Imamović munkatársával, valamint Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettese és kollégái látogattak el Vácra, hogy megismerhessék a helyi karitász munkásságát .

A személyes hangvételű találkozón két ukrán menekültet is meghívtak, akik megosztották a jelenlévőkkel életútjukat, és azt, hogy miben segített nekik a Karitász. Egyikük egy háromgyermekes édesanya volt, aki egy évig élt Nagymaroson a Karitász házában, másikuk pedig egy nigériai fiatalember.

Michael a keresztényüldözés elől menekült el hazájából, tulajdonképpen az édesapja küldte, hogy menjen Európába, mert ott biztonságban lehet. Odesszában, Ukrajnában tanult, és a háború kitörésekor átjött Magyarországra. Az első menekülthullám sajátossága volt, hogy rengeteg külföldi diák, köztük afrikaiak is érkeztek. Michael kiskorúként jött át hazánkba, és mi felkaroltuk őt, a pártfogásunkba vettük. Mára már gyakorlatilag a Karitász barátja lett

– mesélte Kovács Gábor, a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója. Michael jelenleg Fóton él, gimnáziumban tanul, és a Karitász programjain is rendszeresen részt vesz, így például a táborokban, de önkéntes munkát éppúgy szívesen végez. A menekültek mellett a helyi karitász munkatársaival és egyéb munkáival is megismerkedtek a szerveztek képviselői, így például a Karitász vidékfejlesztési programjával, melynek keretében eddig 250 családot láttak el egy-egy kiskertnyi vetőmaggal és palántával. A munkatársak abban is segítenek, hogy a rászorulók maguk el tudják végezni a kertek gondozását, így önfenntartóvá váljanak.

A látogatás során a nemzetközi segélyszervezetek vezetői ellátogassanak a Váci Egyházművészeti Gyűjteménybe is ellátogattak, ahol Koncz Kinga igazgatónő tartott tárlatvezetést. 

Nagyon jó élmény volt ez a közös délután. Célunk egyébként is az volt, hogy informális keretek között legyünk együtt a vezetőkkel, és örültek, mert általában hivatalos programokon vesznek részt, kötetlen, személyes hangvételű találkozásban ritkán van részük

– osztotta meg Kovács Gábor. A Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója kiemelte, az ukrán menekülteket továbbra is támogatja, az adományokat elsősorban a Beregszászi Szent Anna Karitásznak továbbítják, ahova rengeteg kelet ukrajnai menekült fordul segítségért.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre