Macron szerint nem kizárható, hogy nyugati csapatokat küldjenek Ukrajnába – Szijjártó Péter reagált

A háborút nem mélyíteni és szélesíteni kell, hanem befejezni – reagált ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután hétfőn Emmanuel Macron francia elnök egy sajtótájékoztatón belengette, a nyugati csapatok Ukrajnába történő küldését sem szabad kizárni.

Nincs ugyan konszenzus csapatok Ukrajnába küldéséről, de a kérdést mindazonáltal nem lehet kizárni – mondta Emmanuel Macron egy, a kijevi vezetés támogatására összehívott konferenciát követően, amin mintegy húsz ország képviselői vettek részt.

Semmit sem szabad kizárni. Mindent meg fogunk tenni, amit meg kell tennünk, hogy Oroszország ne győzzön

– hangsúlyozta a francia elnök. Mindemellett úgy fogalmazott, hogy Franciaország fenntartja a stratégiai bizonytalanságot a kérdésben. Macron ugyanakkor nem említette, mely országok fontolgatják csapatok küldését.

Mint mondta, a tanácskozáson egy olyan koalícióról döntöttek, amely olyan rakétákkal látná el Ukrajnát, amelyekkel mélyen az orosz vonalak mögött tudnának csapásokat mérni. Rövid távon pedig saját készletekből küldenének további lőszereket a kijevi vezetésnek. Francia Mirage harci repülők küldéséről nem született döntés, de még megvizsgálják, milyen francia harceszközök válhatnak Ukrajna javára – tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is értesült a tegnap esti párizsi találkozón elhangzottakról, a tárcavezető Facebook-oldalán reagált:

Magyarország álláspontja világos és sziklaszilárd: sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába

–  jelentette ki, hozzátéve, a háborút nem mélyíteni és szélesíteni kell, hanem befejezni.

A címlapképen Emmanuel Macron francia elnök az EU-tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos találkozójára érkezik Brüsszelben 2019. március 21-én. Fotó: MTI/EPA/Pool/Eva Plevier

Iratkozzon fel hírlevelünkre