Végső búcsút vettek Grétsy László nyelvésztől

A család, barátok, kollégák, tisztelők jelenlétében vettek végső búcsút pénteken Grétsy Lászlótól a Farkasréti temetőben.

A Prima Primissima díjas nyelvész, az anyanyelvápolás ismert személyisége január 21-én, életének 92. évében hunyt el Budapesten. A Farkasréti temető Makovecz ravatalozójában Osztie Zoltán, a Belvárosi Nagytemplom plébánosa vezette a pénteki szertartást.

Grétsy tanár úr példát mutatott arra, hogy a tudományos munkához nemcsak nagy tudás és ismeretanyag, hanem nagy alázat és fegyelem kell. Lényeglátásával, kitűnő kapcsolatteremtő képességével mindvégig jó vezetője volt munkatársainak

– mondta Gerstner Károly nyelvész, a Nyelvtudományi Intézet tudományos főmunkatársa, aki a ravatalnál az egykori és mai munkatársak nevében búcsúzott Grétsy Lászlótól. Mint kiemelte, munkáját és vezetői tevékenységét tudás, tisztelet, alázat, derű és szeretet jellemezte. Hozzátette: hozzáértéssel, felkészülten, érdeklődést keltve tudott beszélni a nyelvről, a tudományról, a kettő találkozásáról. Kitért arra, hogy Grétsy László az emberek megbecsülésében, az elődök munkájának értékelésében, a rászorulók segítésében nemcsak szavaival, hanem tetteivel is példát mutatott.

Gerstner Károly megemlítette, hogy Grétsy László nevéhez fűződik a nyelvművelés akadémiai hagyományára és eredményeire épülő kétkötetes nyelvművelő kézikönyv munkálatainak szervezése, irányítása.

Ebben olyan ismeretanyag van a normatív magyar nyelvhasználatról, a nyelvi és stiláris helyességről, amely ma is alapjául szolgál a nyelvi tanácsadásnak, és hasznos mindazoknak, akik nyelvhelyességi kérdésekben kívánnak eligazodni

– fejtette ki a nyelvész.

Budapest, 2024. február 23.
Gerstner Károly nyelvész, a Nyelvtudományi Intézet tudományos fõmunkatársa beszédet mond Grétsy László Prima Primissima díjas nyelvész, az anyanyelvápolás ismert személyiségének búcsúztatásán a Farkasréti temetõben, a Makovecz ravatalozóban 2024. február 23-án. Grétsy László január 21-én, életének 92. évében hunyt el Budapesten.
MTI/Hegedüs Róbert

Utolsó tanítványa, Blankó Miklós nyelvész, nyelvművelő az Anyanyelvápolók Szövetsége részéről arról beszélt, hogy Grétsy László jól tudott élni azzal a varázserővel, amellyel a Teremtő megajándékozta.

Ő igazán értette, hogy a nyelvművelés emberművelés. Ez volt az esszenciája Grétsy László munkásságának, amellyel már életében nemzeti örökségünk része lett. Szakmai jártassága egy régi generáció öröksége volt, a nyelvtörténettől a stilisztikán át a grammatikáig minden nyelvtudományi területhez volt érzéke

– mondta Blankó Miklós. Kitért arra, hogy a legfontosabb számára a család volt, négy gyermeke, tizenkét unokája és hét dédunokája született. Grétsy László emlékére szombaton 11 órakor tartanak gyászmisét a Belvárosi Nagyboldogasszony Templomban.

Budapest, 2024. február 23.
Blankó Miklós nyelvész, nyelvmûvelõ az Anyanyelvápolók Szövetsége részérõl beszédet mond Grétsy László Prima Primissima díjas nyelvész, az anyanyelvápolás ismert személyiségének búcsúztatásán a Farkasréti temetõben, a Makovecz ravatalozóban 2024. február 23-án. Grétsy László január 21-én, életének 92. évében hunyt el Budapesten.
MTI/Hegedüs Róbert

A címlapképen Grétsy László Prima Primissima díjas nyelvész, az anyanyelvápolás ismert személyiségének ravatala a Farkasréti temetőben, a Makovecz ravatalozóban 2024. február 23-án. 
MTI/Hegedüs Róbert

Iratkozzon fel hírlevelünkre