Fontos megállapodásokat írt alá Magyarország és Svédország

Két megállapodásról egyezett meg a svéd és a budapesti kormány – jelentették be Ulf Kristersson svéd és Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteki tárgyalását követő sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is találkozott Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel.  

Ulf Kristersson elmondta, a két ország pénteken két hadiipari megállapodást kötött meg, ezek értelmében többek között Magyarország négy további JAS-39 Gripen vadászbombázót szerez be Svédországtól. Ez a megállapodás megerősíti az európai biztonságot is – közölte. Emlékeztetett arra, hogy a magyar Gripenek a balti légtér védelmében is részt vesznek, Svédország közelében. Felhívta a figyelmet az erős kétoldalú üzleti kapcsolatokra is: Magyarországon 180 svéd vállalat működik, összesen mintegy 170 ezer embert foglalkoztatva – emelte ki.

Orbán Viktor értékelése szerint az ország katonai képességei jelentősen nőnek és erősödik a külföldi szerepvállalásra való képessége is a Gripen-gépekről szóló szerződés meghosszabbításával.

A megváltozott biztonsági környezetben, az orosz-ukrán háború miatt annak különös jelentősége van, hogy a magyar légierő képes az ország területén kívül is szövetségesi feladatok ellátásában saját eszközökkel közreműködni – mutatott rá.

Orbán Viktor közölte, megállapodott svéd partnerével abban is, hogy az ehhez a katonai rendszerhez kapcsolódó logisztikai szolgáltatásokról szóló szerződést is meghosszabbítják, és kiterjesztik a kiképzésre is.

A miniszterelnök kiemelte, létrejött egy megállapodás arról, hogy egy mesterségesintelligencia-fókuszú kiválósági központot fog nyitni a Saab és a Védelmi Innovációs Kutatóintézet, megkezdődik az együttműködés a kutatás-fejlesztés területén is.

A veszélyek korában

élünk

Szijjártó Péter egy Facebook-bejegyzésben számolt be a találkozóról.

A veszélyek korában élünk, ez megnöveli a megbízható gazdasági és védelmi együttműködés jelentőségét. Svédországgal az elmúlt két évben folyamatosan megdöntöttük a kereskedelmi forgalmunk rekordját, a legnagyobb svéd vállalatok fontos beruházásokkal vannak jelen a magyar gazdaságban, húszezer embernek adva ezzel munkát

– írta a tárcavezető, hozzátéve, a légierőnk Gripen repülőgépekkel védi Magyarország légterének biztonságát, sőt ennek a flottának köszönhetően a NATO-szövetségesek segítségére is tudunk sietni, amikor Szlovákia, Szlovénia vagy a balti tagállamok fölött látunk el légtérrendészeti feladatokat.

A címlapképen Orbán Viktor miniszterelnök és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2024. február 23-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre