„Erkölcsi megújulás nélkül nincs környezetvédelem” – Teremtésvédelmi konferencia Vácon

Február 9-én, pénteken a PüspökVác Rendezvényközpont a Váci Egyházmegye első teremtésvédelmi konferenciájának adott otthont, mely során a jelenlévők megismerkedhettek a Katolikus Egyház teremtésvédelemre vonatkozó társadalmi tanításával, illetve az egyházmegyében fellelhető jó gyakorlatokkal. A konferencián részt vett Dr. Beer Miklós emeritus püspök is. A program Ferencz Zoltán állandó diakónus, a Váci Egyházmegye teremtésvédelmi referensének kezdeményezésére jött létre.

Ferencz Zoltán köszöntőjében elmondta, hogy a rendezvényt egyrészt azért szervezték meg, hogy a teremtésvédelemmel kapcsolatos tudást és tapasztalatokat rendszerezzék, valamint, hogy a nyilvánosság számára megmutassák, nem csak ismerik, hanem közösségeikben, iskoláikban gyakorolják is a teremtésvédelmet.

A rövid felvezetés után Tahyné dr. Kovács Ágnes, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Teremtésvédelmi Kutatóintézetének tudományos
főmunkatársa vette át a szót, aki jogászként arról beszélt, hogy a jogi szabályozás és a teremtésvédelmi szemlélet hogyan kapcsolódik össze. Kiemelte, hogy az 1972-es stockholmi ENSZ környezetvédelmi konferencián jelent meg először az embernek az egészséges környezethez való joga, ugyanakkor a természet védelmének kötelezettsége is.

A korábbi harmóniát megbontotta az ember. Nagyon sokáig békében tudott élni a természettel, mondhatjuk, hogy addig, míg volt benne elég alázat. A mai kornak a legnagyobb problémái mind abból származnak, hogy azt gondolja az ember, okosabb a Teremtőjénél.

– fogalmazott. Az előadó a Katolikus Egyház teremtésvédelmi tanításának alakulását, fejlődését is bemutatta, a témához kapcsolódó pápai enciklikák, apostoli buzdítások tartalmi ismertetésével. Őt követte dr. Beer Miklós nyugalmazott püspök, aki személyes hangvételű beszédében a természet közelségében töltött gyermekkori emlékeit idézte fel. Már pap volt, mikor fiatalokat kirándulni vitt, és először szembesült a környezetszennyezéssel. Ettől a fájó tapasztalattól kezdve minden kirándulásra vitt magával egy nagy nejlonzsákot, és abba gyűjtötte össze a fiatalokkal a turistaút mentén eldobált hulladékot.

Jézus azt mondja az utolsó ítéletről szóló beszédében, hogy éheztem és ennem adtatok, szomjaztam és innom adtatok. Ezt viszont csak úgy tudjuk megtenni, ha van víz, ha van termőföld, ha vigyázunk erre a csodára, amit a szeretet ajándékaként kaptunk

– hangsúlyozta. Csáki Tibor plébános, a Nagymaroson, illetve korábbi szolgálati helyein meglévő teremtésvédelmi kezdeményezéseket mutatta be. A katolikus pap hangsúlyozta, hogy miközben földi életünkben a Mennyország felé tartunk, dolgunk van ezen a világon, hiszen Isten azt ránk bízta.

A Föld történetében eddig hat jégkorszakot tudunk azonosítani, amikor hidegebb volt, mint most. De összességében hosszabb időszakok voltak jégmentesek, amikor jégsapkák sem léteztek. Melegebb is volt, mint most. Földtani értelemben jégkorszakban élünk, hiszen az északi és a déli sarkon jégsapka van. Akkor mi a probléma az éghajlatváltozással? A sebessége. Nincs időnk alkalmazkodni. Ez a nagy feladvány

– jegyezte meg Halupka Gábor geológus.  A tapasztalatok megosztását Tornay Gábor hitoktatási igazgató folytatta, aki szerint elsőként a tanárok számára kell, hogy fontos legyen környezetünk védelme, hiszen csak így tudják hitelesen ebben a szemléletben nevelni a diákokat. Ennek érdekében nyári hitoktató táborukban évről évre zarándoknapot tartanak. 

Az egész oktatási rendszerünk, így a hitoktatás is a tárgyi ismeretek átadására fókuszál. Sokszor csak mondunk valamit, de nem juttatjuk élményhez a gyerekeket

– hívta fel a hitoktatási igazgató a jelenlévők figyelmét. Annak érdekében, hogy a gyerekek élményben részesüljenek, minden hitoktatónak feladatul adták ki, hogy a nyári hittantáborok során legyen egy nap, amikor a teremtésvédelem témáját járják körbe.

Az eseményt Kovács Gábor, a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója zárta, aki beszélt arról, hogy az Egyház szerepe a liturgikus szolgálat és az evangelizáció mellett a jótékonyság, az irgalmasság gyakorlása, ezt pedig a Karitász szervezete testesíti meg. 

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre