Migránscsónakokból készítenek hegedűt a rabok

Milánótól délre található Olaszország legnagyobb börtöne, az Opera, amelyben 1100-an raboskodnak. Közöttük van 101 szigorúan őrzött maffiózó. A börtön ácsműhelyében egyes tehetséges rabok eddig feszületeket és betlehemeket készítettek, nemrég pedig kitanulhatták a vonós hangszerek, mint például a hegedűk elkészítését is. Az alapanyagot az olasz partokra sodródott embercsempészek csónakjaiból, lélekvesztőiből nyerik.

A közelmúltban olyan koncertet tartott a „Tengeri Zenekar” a híres milánói Teatro alla Scalaban, amelyen nem kevesebb mint tizennégy, a börtönben készített hegedűn, brácsán és csellón játszottak a zenészek. A koncert díszvendége volt Milánó polgármestere, a börtön két lakója is mellette ülhetett a királyi páholyban.

Úgy éreztem magam, mint Hamupipőke

– mondta az egyik „hangszerkészítő” rab, Claudio Lamponi az APNews riporterének. „Reggel még csúnya, sötét helyen ébredtem, most meg itt vagyok” – tette hozzá.

Egy másik, a koncertre meghívott rab, bizonyos Nikolae így fogalmazott:

Elkezdtem beszélgetni a fával… eleinte gyenge anyagokon dolgoztam, de aztán látták, hogy jó a kézügyességem… a napi 4-5 órás munka megnyugtat és elgondolkodtat korábbi tetteimen… most már lassan visszatér az önbecsülésem… remélem, egy nap teljesen fel fogok épülni, mint ez a hegedű…

Az életfogytiglanra ítélt Lamponi és rabtársa, Andrea Volonghi új célt találtak a börtönben. Darabokra szedték az embercsempészek csónakjait, amelyeket az épületek közötti udvaron helyeztek el. Eredetileg a hajókat feszületekké és betlehemekké alakították át. A sérült faanyagokat egy másik börtönbe küldték, ahol a rabok rózsafüzéreket készítettek belőle.

Egy hegedű körülbelül 400 óra alatt készül el. Persze, ezek nem hasonlíthatók össze az „igazi” hegedűkkel. A Milánótól egy órányi autóútra fekvő Cremona híres műhelyeiben a klasszikus hegedűt fenyőből és juharfából készítik, míg a rabok a „tenger hangszereit” lágyabb afrikai fenyőből állítják össze. Utóbbiak kék, narancssárga és vörös napsütötte árnyalatai az utazásra, a tengeren való hánykolódásra emlékeztetnek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre