4is5 élő koncert a Katakombában – Interjú Fóris Ritával

Élő koncerttel jelentkezik a 4is5 a Katakomba klubban február 24-én, 20 órás kezdettel. A jegyeket érdemes előre beszerezni a tixa.hu weboldalon, tekintettel a férőhelyek szűkösségére. A 4is5 egy, a Fóris család tagjaiból álló keresztény könnyűzenei gospel formáció. A repertoárjukban alapvetően a dicsőítő énekek dominálnak, de megszólaltatnak közismert jazz- és popdalokat is.

Minden további hasznos információ az erre az alkalomra létrehozott Facebook-eseményben lesz elérhető.

A családi formáció tagjai: Fóris Rita, Fóris Janka, Fóris Petra, Fóris Szonja és Fóris Attila.

A csapat 2018-ban a keresztény könnyűzenei Szikra Díj különdíjasa lett, majd ezzel párhuzamosan Fóris Rita szintén abban az évben saját szerzeményével nyert Szikra Díjat.

Fóris Rita a Duna Televízió A DAL 2022 elnevezésű műsorában is versenyzett Olyan szép című dalával, az MTVA-val közös Akusztik Online versenyt a közönség szavazataival meg is nyerte.

A győztes produkciót, amelyet az A38 rendezvény hajó fedélzetén rögzített a televízió stábja, már a 4is5 családi csapattal adta elő. Ezt a dalt azóta számos rádió is a műsorára tűzte.

Fóris Szonja a család legfiatalabb tagja 2023-ban elindult a The Voice nevű énekes tehetségkutató műsorban, ahol az előkelő 4. helyezést érte el.

A koncert apropójából Fóris Ritával készítettünk interjút.

Voltak már a zenetörténelemben példák családi formációkra, akár a The Jackson 5, The Beach Boys, Bee Gees, INXS vagy Magyarországon a Bagossy Brothers Company, mégis az azért ritkaságszámba megy, amikor nem csupán testvérek, hanem a szülők is aktív tagjai egy zenei csapatnak. Titeket inspiráltak az előbb említett együttesek a saját projektetek elindításában?

Bár nagyra értékeljük a felsorolt csapatok munkásságát, minket nem ez motivált. Nem láttunk a jövőben megtöltött stadionokat, platinalemezeket, egyszerűen csak adott volt az 5 énekhang, a zene és éneklés szeretete. Elkezdtük, és tetszett.

Mióta dolgoztok ilyenformán együtt zeneileg?

Az első élményünk egy utazáshoz köthető, A-ból B-be tartottunk, mikor elkezdtük énekelni egyik kedvenc dalunkat, a Van egy név című opuszt. Spontán megszólaltak a szólamok, összenéztünk és azt mondtuk, ezt gyakrabban kellene csinálnunk. Első megjelenésünk egy – a barátainknak szánt – karácsonyi dalunk volt, ezt a klipet (Az Úr nem hagy el) adtuk ajándékba a közösségünk tagjainak. A COVID sok minden rosszat hozott, de az akkor rendszeresített Living Room nevű élő bejelentkezésünk volt az igazán nagy start számunkra.

Énektanárként dolgozol a Magyar Hajnal Énekstúdióban, így, ha jól sejtem, szakmailag is sokat segítesz a családnak. Számomra elképesztő élmény volt Fóris Szonja lányodat hallgatni a The Voice című műsorban, hihetetlen mire képes a hangjával és azt se felejtsük el, hogy mindössze 15 éves. Mit gondolsz a teljesítményéről? Hogyan éltétek meg ezt a szituációt egyénenként és családilag?

Mindhárom lányunkra nagyon büszkék vagyunk. Szonjánk műsorban való indulását nagy-nagy vajúdás előzte meg. Sok félelemmel kellett megbirkóznia mindannyiunknak, mérlegre tettük a lehetséges várható pozitív és negatív hatásokat, és meghoztuk a döntést! Szonjával végül a legjobb dolgok történtek: heteken, sőt hónapokon át azt tehette, amit legjobban szeret: énekelhetett. Méghozzá profi körülmények között. Egy egész stáb forgott a versenyzők körül, színes, vidám, izgalmas időszakot élt meg a műsor kapcsán.

Egyénileg is publikáltál már saját szerzeményeket, többnyire dicsőítő énekeket. Talán az egyik legemlékezetesebb az utóbbi évekből az Olyan szép című dal, ami amellett, hogy egy nagyszerűen kidolgozott, ihletett zene és szöveg, az A DAL című műsorba is bejutott 2022-ben. Mi indított arra, hogy jelentkezz a műsorba? Milyen tapasztalataid voltak az adások során?

Tulajdonképpen ugyanazt a dilemmát tudom elmesélni, mint az előző kérdésnél. Ugyanannyira akartam, hogy tévéképernyőre kerüljön a dalom, mint amennyire nem. Kicsit óvatos vagyok a média világával. Végül, több barátom tanácsára, beadtam, amit egyáltalán nem bántam meg. Az Akusztik győzelmen kívül az volt a legnagyobb ajándék, hogy 3 percig élő adásban szólhatott az általam legfontosabbnak tartott üzenet, egy szívem-csücske dalom által.

Aki ismer téged, illetve titeket, pontosan tudja, hogy nagyon sok, főleg keresztény zenei formációban szerepeltetek és szerepeltek most is aktívan. Ennyi elfoglaltság, fellépés, keresztény zenei szolgálat mellett mikor tudtok időt szánni arra, hogy „átlagos családként” időt szakítsatok egymásra vagy kikapcsolódjatok?

Jogos a kérdés, mert ez egy kevésbé zsúfolt életben is nehéz, hát még ilyen mozgalmas élet mellett. Ha csak úgy telnének a napok, hetek, akkor bizony eltelnének e nélkül. A 21. század emberének tudatosnak kell lennie nemcsak munka, szolgálat, kötelesség, de a pihenőidőkkel kapcsolatban is. Próbálunk előre tervezni kirándulásokat, nyaralást, regenerációra alkalmat adó időket, ha nem így tennénk, elszaladna velünk egy év is simán anélkül, hogy „felnéznénk a dolgainkból”.

Hogyan készültök egy koncertre? Van egy bejáratott repertoár vagy mindig variáljátok, bővítitek az alkalomhoz illően?

Az alap repertoár nagyban függ a közönség igényétől, vannak kedvencek, amiket nem hagyhatunk ki. Ugyanakkor némiképp változatossá teszi az adott meghívás jellege, és a mi monotóniatűrésünk is, az ugyanis véges.

Terveztek saját szerzeményeket publikálni a közeljövőben 4is5-ként vagy inkább az egyéni megjelenéseken lesz a hangsúly?

Ez mindig a megjelenő daltól függ, nekem van készülőben egy-két saját, család nélküli, de teljesen biztos, hogy a közeljövőben születik családra tervezett opusz is.

Mit üzennél azoknak, akik érdeklődnek a február 24-ei katakombás koncertetek iránt? Mire számíthatnak?

Amennyiben kedvelnek minket, azért jöjjenek el. Ha nem ismernek akkor azért, hogy megismerjenek. Ha nem kedvelnek, akkor meg azért, hogy új esélyt kaphassunk (nevet). A szombati repertoár egyébként egy picit szélesebb spektrumú lesz, érdemes ellátogatni! Mindenkit szeretettel várunk!

Czinke Máté

Címlapkép: Élő koncerttel jelentkezik a 4is5 a Katakomba klubban február 24-én, 20 órás kezdettel. Fotó: zenekar