TikTok influenszereknek fizet a brit kormány, hogy lebeszéljék a migránsokat Angliáról

Ez azért érdekes, mert a platform használatát kormányzati eszközökön már tavaly tavasszal betiltották és az embercsempészek jelenleg is leginkább a TikTokon reklámozzák magukat. Sőt, szeptemberben arról lehetett olvasni, hogy egyre több olyan videó került fel a kínai megosztó oldalára, amelyben az illegális bevándorlók azzal büszkélkedtek, hogy hogyan sikerült átjutniuk a magyar határon. Ezzel persze megint csak az embercsempészeket reklámozták, akár akarták, akár nem.

Visszatérve a brit kormányra, az influenszerek bevonására készített tervek már készen állnak – állította a Euronews. Ennek előzménye, hogy a brit belügyminisztérium az elmúlt három évben már kampányolt Albániában, Franciaországban és Belgiumban azzal, hogy életveszélyes dolog csónakokkal és lélekvesztőkkel átkelni a La Manche csatornán, ezért senki se kísérelje meg azt. Ezek közösségi média hirdetések voltak, amelyekkel több mint 946 000 főt értek el, és közülük 231 000-en kattintottak a kockázatokat közlő weboldalra.

Most, a még erősebb hatás kedvéért bevetik az influenszereket, és távolabbi országokat céloznak meg. Olyanokat, ahonnan a legtöbb migráns elindul, vagy amelyeket útjába ejt. Első lépcsőben albániai, iraki, egyiptomi és vietnámi internetes véleményformálókat keresnek meg, ezt később kiterjesztik Indiára és Törökországra is.

Annyit már lehet tudni, hogy Albániából kiválasztottak egy rappert, két humoristát, néhány életmódról és egy turizmusról író bloggert, valamint néhány közkedvelt televíziós személyiséget. A brit belügyminisztérium erre a célra 35 ezer eurót szán albán influenszerek számára, az egyes kifizetések felső határa 5860 euró. Az egyiptomi és vietnámi influenszerek fizetésére további 17580 eurót tettek félre, a török, indiai és iraki véleményvezérek javadalmazásáról még nem döntöttek.

Az embercsempészek gyakran használják a közösségi médiát hazugságok terjesztésére és bűncselekményeik népszerűsítésére, ezért létfontosságú, hogy ugyanazokat a platformokat használjuk, hogy tájékoztassuk a migránsokat a La Manche csatornán való átkeléssel és az Egyesült Királyságba való illegális belépéssel kapcsolatos igazságokról

– nyilatkozta a Belügyminisztérium szóvivője az Euronewsnak.

A címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre