Fábry Kornél: A házastársát mindenki szabadon választja, s e választás célja, hogy boldoggá tegye őt és segítsen társának eljutni az örök életre

„Sokszor kérdezik tőlem, vajon egy pap mit tud mondani a családról, a házasságról. Mi lelkipásztorok nagyon sok család gondjait ismerjük, így lehet, hogy a tapasztaltak alapján tudunk segíteni azoknak, akik hozzánk fordulnak – kezdte szentbeszédét Fábry Kornél esztergom-budapesti segédpüspök a házasság hetét lezáró szentmisén. 

Egyszer olyan házaspárokat faggattak a házasság titkáról, akik már legalább huszonöt éve élnek boldog házasságban. Azt válaszolták, hogy a házastársuk a legjobb barátjuk – fogalmazott Fábry Kornél, hozzátéve, a házasság útján – ahogyan azt a mottó is jelzi – újra és újra el kell indulni. A legtöbb romantikus film azzal végződik, hogy kimondják a boldogító igent. Érdemes lenne még folytatni a filmet, és megnézni, mi lett öt év múlva – hívta fel a figyelmet.

Idős házaspároknál lehet megfigyelni, hogy egyre jobban hasonlítanak egymásra. Azt mondják, azért van ez így, mert életük során együtt sírtak, együtt nevettek, alakultak egymáshoz. Az évek múltán sok minden változik, így az ember is, ehhez pedig alkalmazkodnunk kell. A mai evangéliumban azt mondta Jézus, hogy „térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban”. A megtérés pont azt jelenti: meg kell változnunk a gondolkodásunkban, ennek pedig része az állandó megújulás. Az udvarlás során megélteket – a gyertyafényes vacsorákat, a közös kirándulásokat, a másik megajándékozását – érdemes megtartani a házasságban is. Az évek során ugyanakkor a párok egyre jobban megismerik egymást, tudják egymásról, mikor mire van szüksége a másiknak

– emelte ki az esztergom-budapesti segédpüspök. Hangsúlyozta, újra fel kell idézniük a házastársaknak, mit ígértek a házasságkötés során – ez az egyetlen szentség, amit nem a pap, hanem a házastársak szolgáltatnak ki egymásnak – emlékeztessék magukat arra, mi volt az, ami miatt pont ő lett a társuk.

A szeretet rendje manapság felborult. Ám az ordo caritatis fontos útmutatást nyújt. Kinek a véleménye számít például abban, hogy mit csináljunk a hétvégén? Az első az Isten, a második a házastárs, őt követik a gyerekek és a szülők. A házastársát mindenki szabadon választja, s e választás célja, hogy boldoggá tegye őt és segítsen társának eljutni az örök életre.

– szögezte le Fábry Kornél. 

A házasságkötések során meg szoktam kérdezni, hogy melyik az a négy szó, amit nap mint nap használni kell majd a házasság során? Ez a bocsánat, a köszönöm, a kérem és a megbocsájtok. Azt kívánom, hogy legyetek jelek, mely azt mutatja, hogy érdemes házasságban élni. Ehhez kívánom mindenkinek a Jóisten áldását

– fejezte be szentbeszédét az esztergom-budapesti segédpüspök, arra kérve mindenkit, hogy imádkozzanak az özvegyekért, azokért, akiknek gondjai vannak a házasságukban, akiket még nem ajándékozott meg gyermekkel az Isten, és azokért, akik bár vágynak a házasságra, de nem találtak még párra.

Forrás: Magyar Kurír

A címlapkép forrása: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre